Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

д укції) без згоди покупця останній не вправі відмовитися від їх прийняття, якщо вони будуть доукомплектовані у встановлений строк (ст. 270 ГК [32]).

3. Деякі види зобов'язань виконуються або взагалі безперервно протягом певного періоду (наприклад, зобов'язання по теплопостачанню з метою обігріву житлових інежитлових приміщень передбачає безперервну подачу теплапротягом всього осінньо-зимового періоду), або передбачають можливість користування відповідною послугою нарозсуд одержувача послуг в будь-який час (на таких умовахнадаються послуги по постачанню електроенергією, водою,послуги електрозв'язку, надаються об'єкти в оренду, лізинг,найм, прокат та ін.). В інших випадках при юридично безперервному характері зобов'язання боржник одержує правоу встановлених зобов'язанням межах визначати час і місцевиконання зобов'язання. Так, в силу зобов'язання щодообслуговування жилого будинку і прибудинкової територіїборжник у певних межах сам визначає, коли він буде робити прибирання території, поточний ремонт житлового будинку тощо.

Розподіл названих і подібних їм тривалих зобов'язань на частини здійснюється переважно для визначення періодів, за які провадиться оплата відповідних послуг, і строків оплати. Звичайно такий розподіл провадиться стосовно до податкового періоду, яким є квартал або місяць. У зв'язку з виникненням при цьому питань, що стосуються оподатковування, в Законі "Про оподаткування прибутку підприємств" [88] використовується поняття довгострокових договорів, до яких відносяться не лише договори про будівництво, про виготовлення і монтаж матеріальних цінностей, які будуть входити до складу основних фондів замовника, за умови, що договір буде тривати більше 9 місяців з дня здійснення перших витрат або одержання авансу, але і договори лізингу, деякі договори оренди в разі попередньої оплати відповідних послуг за строк, що перевищує звітний період (відповідно до ст. 16 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" таким є квартал).

4. Численність дій, які повинен вчинити боржник у силудеяких видів зобов'язань, диктує необхідність розподілу їх

Стаття529

на частини в договорі з урахуванням вимог законодавства. Так, в договорах підряду на капітальне будівництво (ст. 317-324 ГК) передбачаються умови про строки введення в дію окремих пускових комплексів. Це покладає на підрядника обов'язок до встановленого строку закінчити роботи на відповідному пусковому комплексі і представити його для здачі-приймання. Таких пускових комплексів договором підряду може бути передбачено декілька, що й дає підстави стверджувати, що в даному випадку кредитор (замовник) зобов'язаний прийняти виконання частинами, передбаченими договором. Водночас договорами підряду на капітальне будівництво звичайно передбачається належне оформлення етапів робіт з метою їх оплати, що означає розподіл зобов'язання щодо оплати робіт на більш дрібні частини.

5. Договорами підряду на капітальне будівництво передбачаються графіки передання підрядникові устаткування, матеріалів і виробів, забезпечення якими покладене на замовника із зазначенням помісячних строків передання. У такий спосіб визначаються ті частини зобов'язання, що повинні бути виконані замовником протягом відповідних місяців. Це покладає на підрядника обов'язок прийняти виконання зобов'язання у відповідних частинах.

6. Транспортні засоби для перевезення вантажів залізницею подаються, а вантажі, що підлягають перевезенню, представляються до перевезення, відповідно до планів перевезень (ст. 17,18 Статуту залізниць України [216]). При цьому перевізник, за загальним правилом, не вправі відмовитися від прийняття вантажу до перевезення з мотивів подання до перевезення меншої кількості вантажу. Вантажовідправник також не вправі відмовитися від навантаження вантажів у вагони та контейнери з тих мотивів, що вони подані в кількості, меншій встановленої планом перевезень, тобто зобов'язаний прийняти виконання в частині, запропонованій залізницею. Неможливість прямого застосування при цьому правила ст. 529 ЦК обумовлена тим, що вона не виключає встановлення підзаконними актами винятків із загального правила про недопустимість виконання зобов'язання частинами, якщо можливість виконання зобов'язання частинами випливає із суті зобов'язання.

191

190