Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

н я протоколу засідання конкурсної комісії, відмови концес-ієдавця затвердити результати конкурсу теоретично можливий, але практично результати такого захисту зводяться до нуля через наявність у концесієдавця права відхилити результати конкурсу.

Протокол засідання конкурсної комісії та акт затвердження результатів конкурсу концесієдавцем породжує зобов'язання, в силу якого концесієдавець зобов'язаний укласти з переможцем конкурсу концесійний договір, а переможець конкурсу вправі вимагати укладення договору. Враховуючи це, переможець конкурсу вправі подати в суді позов про примушення концесієдавця до укладення концесійного договору. Концесієдавець такого права не має, оскільки з п. 42 Положення [234] випливає право переможця конкурсу відмовитися від підписання договору.

Переддоговірний спір, що стосується змісту концесійного договору може бути переданий на вирішення суду лише за згодою сторін, оскільки істотні умови цього договору визначаються конкурсною документацією та пропозиціями переможця конкурсу, а зміни та доповнення до проекту договору сторони вправі вносити тільки за взаємною згодою. Такий висновок слід зробити з абзацу другого п. 36 Порядку. Але переможець конкурсу вправі звернутись до суду з.позовом про спонукання концесієдавця до укладення договору.

Аналогічні правила встановлені Порядком проведення концесійного конкурсу на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг [239].

34. Положення про конкурс виконавців Національної програми інформатизації [315] надає право Генеральному державному замовнику або замовникові на будь-якій стадії проведення конкурсу до укладення контракту припинити конкурс, якщо це передбачено в конкурсній документації (п.37). Це правило можливість захисту прав учасників конкурсу ставить у залежність від того, передбачено конкурсною документацією чи ні право замовника припинити конкурс. Якщо таке право замовника передбачене, учасники конкурсу можуть у судовому порядку захищати свої права в разі порушення правил про критерії визначення пере-

Стаття650

можця конкурсу, про оформлення протоколу засідання конкурсної комісії, про проведення експертизи та затвердження результатів конкурсу. Однак захист учасником конкурсу своїх прав не може позбавити замовника права припинити конкурс на будь-якій стадії його проведення. Наявність у замовника права на припинення конкурсу до моменту укладення контракту виключає примушення замовника до укладення контракту, хоч би він і затвердив результати конкурсу.

Якщо конкурсна документація не передбачає права замовника припинити конкурс, учасники конкурсу мають реальну можливість захисту своїх прав, порушених внаслідок недодержання правил про критерії визначення переможця конкурсу, про оформлення протоколу конкурсної комісії, про проведення експертизи та затвердження результатів конкурсу. У цьому випадку можливе також примушення замовника до укладення контракту. Однак варто враховувати, що відповідно до п. 33 Положення навіть після затвердження результатів конкурсу укладення контракту ставиться під умову наявності фінансування проекту.

З п. 34 Положення можна зробити висновок про те, що переможець конкурсу вправі відмовитися від підписання контракту.

35. Порядок проведення конкурсу на право укладення договору оренди державного майна [314] не містить прямої вказівки на обов'язковість для орендодавця результатів конкурсу. Однак право переможця конкурсу на укладення договору оренди випливає з ч. 7 ст. 9 Закону "Про оренду державного та комунального майна" [68]: "За наявності заяв про оренду цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу... або заяв про оренду нерухомого майна... від двох або більше фізичних чи юридичних осіб орендар визначається орендодавцем на конкурсних засадах". Та й з назви нормативного акта — "Порядок проведення конкурсу на право укладення ..." також слід зробити висновок про те, що за результатами конкурсу переможець набуває права на укладення договору.

Конкурсна комісія зобов'язана визначити переможця конкурсу відповідно до умов конкурсу. Якщо ця вимога не

766

767