Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

б ути примірник договору про передання прав, що підписується спеціально для надання його боржникові, документи, що підтверджують правонаступництво, виконання обов'язку боржника тощо. Боржник, що отримав від нового кредитора повідомлення та докази переходу прав, має бути вкрай обережним та вимогливим щодо нового кредитора. В сфері підприємництва діють численні структури, що зареєстровані всупереч закону чи не зареєстровані взагалі, які спеціалізуються на підробленні документів. Якщо така структура отримала виконання, стягнути вартість отриманого чи одержати в натурі раніше виконане буде неможливо. Крім того, ст. 527 ЦК покладає на сторони зобов'язання обов'язок вимагати доказів того, що зобов'язання виконується належним боржником, а виконання приймається належним кредитором.

3. Письмове повідомлення та докази заміни кредитора слід направляти цінним листом. Не виключається їх направлення рекомендованим і навіть простим листом. Але ж в таких випадках можуть виникнути труднощі в спростуванні доводів адресата про те, що він не отримував ні письмового повідомлення, ні доказів заміни кредитора в зобов'язанні.

Стаття 518с Заперечення боржника проти вимоги нового кредитора у зобов'язанні

  1. Боржник має право висувати проти вимоги нового кредитора у зобов'язанні заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент одержання письмового повідомлення про заміну кредитора.

  2. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, він має право висунути противимоги нового кредитора заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент пред'явлення йому вимоги новимкредитором або, якщо боржник виконав свій обов'язок допред'явлення йому вимоги новим кредитором, — на моментйого виконання.

1. Вимозі нового кредитора про виконання зобов'язання боржник може протиставити заперечення, які він мав про-

Стаття 517-519

ти первісного кредитора. Ці заперечення можуть грунтуватись не тільки на зобов'язаннях, що виникли внаслідок договору, який став підставою зобов'язання, права в якому перейшли до нового кредитора, а і на іншому зобов'язанні, якщо законодавство не виключає припинення зобов'язання зарахуванням. Важливо тільки, щоб право на такі заперечення виникло до отримання боржником письмового повідомлення про заміну кредитора (слід звернути увагу на те, що до уваги приймається тільки письмове повідомлення). Це правило ч. 1 ст. 518 ЦК логічно узгоджується з абзацем першим ч. 2 ст. 613 ЦК, що визначає межі права на заяву про зарахування зустрічних вимог.

2. Заперечення, які боржник міг протиставити вимозі первісного кредитора про виконання зобов'язання, визначаються на момент пред'явлення вимоги новим кредитором або на момент виконання боржником зобов'язання на користь первісного чи нового кредитора до отримання від нього вимоги, якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора. Це погоджується із змістом абзацу другого ч. 2 ст. 603 ЦК. Але зазначення в ч. 2 ст. 518 ЦК, як і в ч. 2 ст. 603 ЦК, на момент виконання зобов'язання боржником є некоректним, оскільки основним запереченням проти вимоги про виконання після фактичного виконання є посилання на виконання.

Стаття 519. Відповідальність первісного кредитора у зобов'язанні

1. Первісний кредитор у зобов'язанні відповідає перед новим кредитором за недійсність переданої йому вимоги, але не відповідає за невиконання боржником свого обов'язку, крім випадків, коли первісний кредитор поручився за боржника перед новим кредитором.

1. Ця стаття регулює відносини між первісним та новим кредитором, які виникають на підставі договору про передання прав і набувають форми цивільно-правового зобов'язання. Якщо за таким договором передане суб'єктивне право (вимога), що не має ознаки дійсності, особа, яка передала таке суб'єктивне право (вимогу), несе цивільно-правову

168

169