Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

в екселя за відсутності грошової заборгованості на момент видачі векселя.

3. Ст. 20 Закону "Про бібліотеки і бібліотечну справу" [115] надає бібліотекам право самостійно в порядку, встановленому їх статутами (положеннями), визначати при наданні користувачам бібліотеки документів (під ними розуміються насамперед книги) розмір коштів, що повинні передаватися бібліотеці як забезпечення виконання зобов'язань щодо повернення одержаних у бібліотеці документів (у випадках, передбачених правилами користування бібліотеками). Тут законодавець, діючи в межах своїх повноважень, встановив спеціальний вид забезпечення виконання цивільно-правових зобов'язань. Однак у Міністерстві культури і мистецтв викладені правила зрозуміли як встановлення окремого виду застави. У цьому зв'язку була розроблена і затверджена Інструкція про порядок застосування в бібліотеках України грошової застави за особливо цінні книги та об'єкти користування [306]. Слово "застава" вживається не тільки в заголовку названої Інструкції. В її тексті містяться посилання на те, що вона розроблена не тільки відповідно до Закону "Про бібліотеки і бібліотечну справу" (що не викликає зауважень), але й відповідно до Закону "Про заставу" [51] і постанови Кабінету Міністрів "Про порядок ведення Книги запису застав" [192]. Тим часом, зміст названої Інструкції свідчить про те, що правотворчий орган не вважає за можливе керуватися Законом "Про заставу" при одержанні бібліотеками коштів у забезпечення повернення одержаних у бібліотеці документів. Висувати такі вимоги було б недоцільно, оскільки застава передбачає додержання вимог щодо форми та змісту договору, а головне — процедури звернення стягнення на заставлене майно. Тому слід зробити висновок про те, що в частині посилань на Закон ' Про заставу" названу Інструкцію варто визнати такою, що не відповідає Закону "Про бібліотеки і бібліотечну справу" і не має чинності. В іншій частині Інструкцію слід визнати такою, що встановлює механізм реалізації ст. 20 Закону "Про бібліотеки і бібліотечну справу", яка передбачає спеціальний вид забезпечення цивільно-правових зобов'язань.

252

Стаття546

Відповідно до Інструкції кожна бібліотека самостійно визначає особливо цінні книги, що видаються під забезпечення. До книг, які можуть видаватися під забезпечення, відносяться книги, що є в обмеженій кількості примірників, а також книги високої вартості. Згода на одержання книги під забезпечення має бути підтверджена підписом користувача бібліотеки — фізичної особи або юридичної особи (її органу чи іншої особи, на ім'я якої видана довіреність). На підтвердження одержання грошей бібліотека видає користувачеві квитанцію. Розмір забезпечення встановлює бібліотека. Грошове забезпечення повертається користувачеві після здачі одержаних у бібліотеці документів.

Грошове забезпечення зараховується на спеціальний рахунок бібліотеки, якщо книга не повернута, і робота з її повернення не дала результату. Можлива також заміна книги новою (такою ж чи рівноцінною) або копією. При неможливості здійснити таку заміну "провадиться кратне грошове відшкодування її реальної вартості", розмір якого визначається бібліотекою в залежності від цінності видання (п. 2.12 Інструкції), за рахунок грошового забезпечення. Викладене правило дещо відходить від ст. 23 Закону "Про бібліотеку і бібліотечну справу", відповідно до якої "відшкодовується ринкова вартість (втрачених книг — Авт.) у розмірах, встановлених правилами користування бібліотекою" (правила затверджуються самою бібліотекою на основі типових правил).

Книга запису застав у бібліотеці — це особливий документ, вести який, звичайне ж, треба. Але застосувати до цієї книги правила, що стосуються застави, навряд чи можливо, хоча це і пропонується Інструкцією.

4. У п. 2.3 Порядку надання у тимчасове користування громадянам предметів культурно-побутового призначення та господарського вжитку [324] дуже невдало зазначається на те, що зазначені предмети можуть видаватися "під заставу майна, яка не може бути вище вартості предмета прокату". Навряд чи можливо припустити, що при укладенні та виконанні договору побутового прокату в таких випадках будуть враховуватися численні вимоги до договору застави, що встановлюються Цивільним кодексом та Законом "Про

253