Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

т рьох примірниках товарно-транспортної накладної (ст. 72 CAT [187]).

  1. Якщо матеріальні цінності, що поставляються, підлягають перевезенню автомобільним транспортом, обов'язковим є оформлення визначених законодавством документівна вантаж (частина перша ст. 57 Закону "Про автомобільний транспорт" [125]). Таким документом є товарно-транспортна накладна, що повинна відповідати типовій формі,затвердженій спільним наказом Міністерства статистики таМіністерства транспорту [266]. Відповідно до Інструкції пропорядок виготовлення, зберігання, застосування єдиної первинної транспортної документації для перевезення вантажівавтомобільним транспортом та обліку транспортної роботи[271] товарно-транспортна накладна названа єдиним первинним документом, який є підставою для списання товарно-матеріальних цінностей у вантажовідправника і оприбуткування їх у вантажоодержувача, а також для складського, оперативного і бухгалтерського обліку. Призупиненнядії цієї Інструкції не змінило значення товарно-транспортної накладної, оскільки воно в такий же спосіб визначеност. 47 Статуту автомобільного транспорту, що зберіг своючинність у частині, що не суперечить Закону "Про автомобільний транспорт".

  2. У момент передання в порядку виконання зобов'язання партії товарів найчастіше перевірка ваги нетто абокількості переданих товарних одиниць не провадиться, аперевіряється тільки вага брутто або кількість тарних місць.У таких випадках набувачеві надається можливість надалі,у встановлені строки здійснити приймання матеріальнихцінностей за вагою нетто або кількістю товарних одиниць.Порядок приймання регулюється Інструкцією про порядокприймання продукції виробничо-технічного призначення ітоварів народного споживання за кількістю [393]. НазванаІнструкція застосовується незалежно від того, на підставіякого договору проведене відчуження матеріальних цінностей (купівлі-продажу, поставки, контрактації сільськогосподарської продукції, міни та ін.), якщо спеціальними правилами (особливими умовами поставки, стандартами, технічними умовами, іншими актами) не встановлений інший

244

Стаття545

порядок. Порушення порядку приймання, встановленого названою Інструкцією, позбавляє акт приймання, що посвідчує факт неналежного виконання зобов'язання, доказового значення. Оскільки при цьому факт неналежного виконання залишається недоведеним, вважається, що зобов'язання виконане належно (у цивільному і господарському процесі кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається), а одержувач позбавляється права стягнути вартість матеріальних цінностей, яких недостає.

17. Також згодом, після одержання від відчужувана матеріальних цінностей в певних випадках може бути виявлена невідповідність їх умовам договору і вимогам нормативно-правових актів щодо якості. Порядок приймання матеріальних цінностей за якістю регулюється Інструкцією про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за якістю [394]. Ця Інструкція з урахуванням ст. 271 ГК [32], п. 45 Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення [391] та п. 31 Положення про поставки товарів народного споживання [392] підлягає застосуванню, якщо продукція або товари передаються за договором поставки. В решті випадків застосовується ст. 680 ЦК. Зазначена Інструкція встановлює численні, найчастіше чисто формальні вимоги до порядку приймання та змісту актів приймання продукції та товарів за якістю. Порушення цих вимог означає, що неналежне виконання боржником зобов'язання не посвідчене відповідно до вимог законодавства, а кредитор позбавляється прав, яких він міг би набути в разі складання акта приймання продукції або товарів за якістю відповідно до встановлених вимог.

18. Інструкція про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і в організаціях України [290] визначає порядок посвідчення фактів неналежного виконання зобов'язань з поставки та перевезення нафти і нафтопродуктів (складання актів про недостачу і недоліки якості нафти і нафтопродуктів). Ця Інструкція як спеціальний нормативно-правовий акт підлягає переважному застосуванню перед названими вище інструкціями. Але все-таки застосування

245