Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

ї ї здобути. В сфері зобов'язального права центральною категорією є зобов'язання як різновид правовідносин. Зміст зобов'язання складають права однієї його сторони (кредитора) і обов'язки іншої сторони (боржника), що кореспондують праву кредитора. Цей класичний зразок зв'язку прав та обов'язків використовує і вітчизняний законодавець. Разом з тим законодавець не повинен слідувати класиці юриспруденції безумовно. Мета держави доцільно організувати майнові відносини, суперечності в системі суспільних відносин можуть бути приводом для того, щоб законодавець спеціальним законом виникнення зобов'язання визнав юридичним фактом, що породжує обов'язки третіх осіб. Але значне поширення такої правової конструкції не відповідало б звичайним умовам цивільного обороту. Тому встановлюється загальне правило, відповідно до якого зобов'язання не створює обов'язку для третьої особи. Тобто, третя особа в силу зобов'язання не може прийняти на себе будь-яку частку обов'язків боржника перед кредитором в межах цього зобов'язання. Зобов'язання, як правило, не може бути і юридичним фактом, що утруднює інше зобов'язання з участю третьої особи як боржника.

2. Третьою може бути особа, що не є в зобов'язанні ні кредитором, ні боржником, але здійснює дії, що впливають на зміст зобов'язання (змінюють або припиняють зобов'язання). Зокрема, особа, на яку покладено виконання зобов'язання (ст. 528 ЦК), здійснює дії на його виконання не в силу зобов'язання перед кредитором, на адресу якого здійснюється виконання, а в силу іншого зобов'язання (інших правовідносин), в якому особа, що є боржником, а кредитором є особа, що є боржником у першому зобов'язанні. Виконуючи це зобов'язання, третя особа не отримує в ньому навіть права вимагати прийняття виконання.

2. Що стосується прав, то можливість їх набуття третіми особами в зв'язку з виникненням зобов'язання між двома суб'єктами прямо передбачається ст. 511 ЦК. Права, що виникають у третіх осіб у зв'язку з зобов'язанням між кредитором та боржником, можуть входити до змісту цього ж зобов'язання (бути частиною прав кредитора у цьому зобов'язанні). Таке явище має місце, коли укладається договір

Стаття511

на користь третьої особи (див. про це коментар до ст. 636 ЦК). Правда, при укладенні договору на користь третьої особи участь у зобов'язанні сторони, що уклала договір на користь третьої особи, може взагалі виключатись.

  1. В інших випадках зобов'язання породжує права третіхосіб, які (права) входять до змісту іншого зобов'язання.Зокрема, в силу ст. 448 ЦК автор за певних умов має правона одержання грошової суми в розмірі п'яти відсотків відсуми (ціни) продажу оригіналу художнього твору чи оригіналу рукопису літературного твору, наступного за відчуженням оригіналу, здійсненого автором. Тут із зобов'язання купівлі-продажу виникає право третьої особи (автора)на отримання частки ціни продажу. її отримання здійснюється в межах зобов'язання, що виникає між продавцем таавтором на підставі зобов'язання купівлі-продажу як юридичного факту.

  2. Є, одна, низка спеціальних правил, коли зобов'язаннятягне за собою виникнення обов'язків на стороні третіх

осіб.

5. Як третю особу в зобов'язанні перевезення слід визначити одержувача вантажу. Частина перша ст. 163 КТМ[24] передбачає можливість зазначення в коносаменті абоіншому документі, на підставі якого здійснюється перевезення вантажу, на обов'язки одержувача вантажу сплатитифрахт і плату за простій судна у порту навантаження. Коносамент складається перевізником на підставі інформації,що надається вантажовідправником, і є формою договоруперевезення. Але відправник вантажу може ініціювати зазначення в коносаменті на обов'язок одержувача вантажулише за умови, що така можливість випливає із зобов'язання, яке існує між ним та одержувачем вантажу. Зобов'язання перевезення здійснює певний вплив на це зобов'язання одержувача вантажу. Обов'язкам вантажоодержувачаприйняти вантаж від перевізника відповідно до правил, встановлених транспортними кодексами, статутами та іншиминормативно-правовими актами, кореспондують права неперевізника, а вантажовідправника. Здійснення вантажовідправником платежів на користь перевізника є лише умовою реалізації права вантажоодержувача на отримання ван-

144

145