Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

д оговору позички, спадкоємцями у особи, у фактичне володіння якої перейшла річ, здійснюється на підставі ст. 1212 ЦК.

  1. Смерть повіреного-боржника у зобов'язанні доручення тягне припинення обох зобов'язань, що грунтуються надоговорі доручення (п. З ч. 1 ст. 1008 ЦК). Взаємна заборгованість сторін спадкується на підставі ст. 1218 ЦК з обмеженнями, встановленими ст. 1230, 1231 ЦК.

  2. Смертю фізичної особи-учасника договору простоготовариства припиняються зобов'язання, що грунтуються натакому договорі (п. З ч. 1 ст. 1141 ЦК). До спадкоємцівучасника договору переходять права та обов'язки, пов'язаніз поверненням учасникам договору майна, яке вони ранішенадали для цілей договору, та поділом майна і прав, якібули набуті в процесі спільної діяльності (з обмеженнями,встановленими ст. 1230, 1231 ЦК).

  3. Із загального правила ч. 1 ст. 608 ЦК випливає, щосмертю боржника припиняються зобов'язання щодо створення на замовлення і використання об'єкта права інтелектуальної власності (ст. 1112 ЦК), зобов'язання щодо управління майном (ст. 1029 ЦК), інші зобов'язання, виконанняяких вимагає кваліфікації або правового статусу, що належали боржнику.

  4. Припинення зобов'язання смертю боржника приводить до утрати правової підстави зустрічним зобов'язанням, що грунтується на тому ж договорі, що і зобов'язання, припинене смертю боржника. Формально закон (крімокремих правил, що стосуються певного виду зобов'язань)не потребує припинення в таких випадках зустрічного зобов'язання. Але воно виконанню не підлягає. Якщо вонобуде виконане, таке виконання набуває ознаки безпідставного, і виконане може бути стягнуте з особи, що безпідставнонабула майно у такий спосіб, на підставі ст. 1212 ЦК. Якщозустрічне зобов'язання було виконане до припинення пов'язаного з ним зобов'язання смертю боржника, безпідставноотримане підлягає стягненню із спадкоємців на підставі ст.1212 і 1218 ЦК. Ці висновки грунтуються на загальномупринципі цивільного законодавства, що випливає із змістучисленних його положень. У визначеннях більшості цив-

Стаття608

ільно-правових договорів, що наводяться в Цивільному кодексі та інших законах, зазвичай зазначається на їх оп-латний характер (майно передається, робота виконується, послуга надається за плату, яка полягає в переданні грошової суми або у зустрічному продажі майна, виконанні роботи, наданні послуги). Отже, матеріальною підставою зобов'язання суб'єкта є зустрічне зобов'язання контрагента. Тому припинення одного із зобов'язань, що грунтуються на певному договорі, тягне за собою припинення зустрічного зобов'язання, що грунтується на тому ж договорі. Якщо ж зустрічне зобов'язання було виконане раніше, це виконання в зв'язку з припиненням першого зобов'язання, що грунтується на тому ж договорі, втрачає матеріальну підставу повністю або у відповідній частині, що і є підставою застосування ст. 1212 ЦК.

  1. У ч. 2 ст. 608 ЦК використовується за змістом те жформулювання, що і в ст. 515 ЦК: зобов'язання, нерозривно пов'язане з особою кредитора. Це порівняння двох статей дає підставу акцентувати увагу на тому, що зобов'язання повинне бути пов'язаним як раз з особою кредитора, ане його діяльністю. І все-таки спадкоємці померлого кредитора, що мав статус суб'єкта підприємницької діяльності,не зобов'язані одержувати від постачальників устаткуванняі товари, на постачання яких як покупець уклав договорипомерлий. Вони вправі на підставі ст. 1212 ЦК зажадатиповернення коштів, сплачених померлим за устаткування ітовари, відмовившись від отримання останніх.

  2. Спеціальними правилами законодавець розширюєколо випадків, коли смертю кредитора зобов'язання припиняються.

Відповідно до ч. З ст. 723 ЦК смерть обдаровуваного до настання передбаченого договором моменту передання дарунка припиняє зобов'язання дарування.

Смерть відчужувача-кредитора в зобов'язанні довічного утримання (догляду) припиняє це зобов'язання (ч. 2 ст. 755 ЦК).

Смертю довірителя-кредитора в зобов'язанні доручення припиняється зобов'язання доручення (п. З ч. 1 ст. 1008 ЦК).

492

493