Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

ф орми договору полягає в досягненні сторонами домовленості про письмову форму чи письмову форму з нотаріальним посвідченням договору, якщо закон допускає укладення договору в усній формі, про письмову форму з нотаріальним посвідченням договору, якщо закон вимагає надання договору письмової форми.

  1. Відповідно до ч. 1 ст. 207 ЦК договір може укладатись в письмовій формі шляхом підписання сторонами одного документа, декількох документів, шляхом обміну листами, телеграмами, обміну повідомленнями за допомогоютелетайпного, електронного та іншого зв'язку. Ч. 1 ст. 181ГК [32] називає спрощеним спосіб укладення господарських договорів шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлення, якщо законом не встановлені спеціальні вимоги до форми та порядкуукладення певних видів договорів. Зокрема, організаційно-господарські договори в спрощений спосіб укладатись неможуть (ст. 186 ГК).

  2. Із ч. 1 ст. 638 ЦК випливає, що договір слід вважати укладеним з моменту, коли сторони в належній формідосягли згоди з усіх істотних умов. Ч. 2-4 ст. 639 ЦКконкретизують це положення стосовно випадків, колисторони домовились укласти договір в формі, яка законом для даного види договорів не вимагалася (сторонидомовились про письмову форму договору, якщо закондопускає усну; сторони домовились про нотаріальне посвідчення договору, хоч законом воно не передбачене).В таких випадках договір вважається укладеним з моменту надання договору форми, про яку сторони домовились (з моменту письмового оформлення, підписаннядоговору та скріплення підписів печаткою; з моментунотаріального посвідчення договору).

Стаття 640. Момент укладення договору

L Договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції.

Стаття 639-640

  1. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства дляукладення договору необхідні також передання майна абовчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту переданнявідповідного майна або вчинення певної дії.

  2. Договір, який підлягає нотаріальному посвідченню абодержавній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації — змоменту державної реєстрації.

  1. Стаття, що коментується, встановлює момент укладення договору стосовно тих випадків, коли вирішення цьогопитання вимагає певної конкретизації відповідних правових положень.

  2. Якщо момент направлення пропозиції про укладеннядоговору і отримання відповіді на цю пропозицію розділені у часі, договір вважається укладеним з моменту одержання стороною, що запропонувала укласти договір,відповіді про прийняття цієї пропозиції. Це погоджуєтьсяз положенням про допустимість відкликання згоди на укладення договору (ч. З ст. 642 ЦК) та про місце укладеннядоговору (ст. 647 ЦК).

3. Зі змісту ст. 638 ЦК можна зробити висновок про те,що всі цивільно-правові договори є консенсуальними, тобто вважаються укладеними з моменту досягнення в формі,що вимагається законом, згоди з усіх істотних умов. Зазначена стаття, однак, не виключає встановлення спеціальними положеннями законів конструкції реальних договорів,тобто договорів, що вважаються укладеними з моменту передання речі (за умови належного здійснення консенсуаль-ної частини договору, тобто вираження волі на встановлення, зміну та припинення прав і обов'язків у формі, щовимагається законом). Загальне правило з цього приводувстановлюється ч. 2 ст. 640 ЦК, яка легалізує правову конструкцію реального договору.

4. Формулювання Цивільного кодексу та інших законів,що пов'язують момент укладення окремих видів договорівз моментом передання речі або вчинення іншої дії, схожі зформулюваннями законів, які не встановлюють щодо цього будь-яких винятків із загального правила ст, 638 ЦК.

724

725