Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

9. Правочини застави майна юридичних осіб вчиняютьїх органи (ст. 92 ЦК). Як правило, закон не перешкоджаєтому, щоб право так званих органів управління підприємствта інших юридичних осіб (органів юридичних осіб) на укладення договорів застави обмежувалося їх статутами.Мається на увазі, що право ухвалення рішення про укладення таких договорів (і навіть їх підписання) статутомможе бути залишене за засновником (власником) приватного підприємства, зборами засновників (учасників, акціонерів, членів) підприємства або іншої юридичної особи, що

є корпоративним утворенням, та відповідними посадовими щ особами. Але обмеження статутами юридичних осіб, повно- Щ важення їх органів укладати договори застави має бути внесене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ч. 2 ст. 17 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" [142]).

10. Відкриті акціонерні товариства, створені в процесікорпоратизації, відповідно до законодавства не повинні визнаватися такими, що діють на підставі державної або комунальної власності. Однак законодавець не позбавлений прававстановлювати особливості здійснення їх дієздатності приукладенні договорів застави майна, що належить їм на правівласності. З урахуванням цього в частині четвертій ст. 11Закону "Про заставу" [51] передбачено, що такі відкритіакціонерні товариства, якщо всі їх акції перебувають у державній чи комунальній власності, здійснюють заставу майна за погодженням із засновником цього товариства. З моменту ухвалення рішення про приватизацію відкритого акціонерного товариства, створеного в процесі приватизації, ідо перших зборів акціонерів застава їх майна здійснюєтьсяз дозволу відповідного органу приватизації.

Стаття 584. Зміст договору застави

1. У договорі застави визначаються суть, розмір і строк виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, подається опис предмета застави, а також визначаються інші умови, погоджені сторонами договору.

386

Стаття583-584

2. Опис предмета застави у договорі застави може бути поданий у загальній формі (вказівка на вид заставленого майна

тощо).

  1. Договір застави як і будь-який цивільно-правовийдоговір вважається укладеним з моменту досягнення сторонами згоди з усіх істотних умов (ст. 638 ЦК). Істотнимидля договору застави належить вважати ті умови, що зазначені в ст. 584 ЦК і ст. 12 Закону "Про заставу". Правилацих статей у частині істотних умов договору застави непоширюються на договори іпотеки та морської іпотеки, оскільки щодо таких договорів встановлені спеціальні правила (ст. 18 Закону "Про іпотеку" [146]; ст. 365 КТМ [24]).

  2. Зазначення на суть забезпечуваної заставою вимоги— це перша з істотних умов договору застави. Суть забезпечуваної заставою вимоги повинна бути описана в договорі таким чином, щоб ця вимога могла бути належно ідентифікована. На заставодержателя, що пред'являє в суді вимогу про звернення стягнення на заставлене майно, покладається обов'язок довести, що юридичний факт, який даєйому право вимагати виконання забезпеченого заставою зобов'язання, настав, що боржник порушив саме те зобов'язання, яке забезпечене заставою. Якщо забезпечене заставою зобов'язання на момент укладення договору заставиіснує, слід зазначити в договорі на це зобов'язання та йогопідставу. Якщо підставою забезпечуваного заставою зобов'язання є договір, доцільно вказати його номер і дату укладення. Але це — лише рекомендації авторів щодо того, яквідобразити суть зобов'язання, забезпечуваного заставою, удоговорі. Зокрема, суть забезпечуваного зобов'язання в договорі застави не обов'язково повинна виражатися вказівкою на підставу зобов'язання і на відомості про цю підставу. Але наявність такої вказівки може мати вирішальне значення у випадку виникнення спору про те, яке саме зобов'язання забезпечене заставою. Складніше описати в договорі застави суть такого забезпечуваного заставою зобов'язання, яке виникне лише після укладення договору застави.Оскільки заставою може забезпечуватися вимога, яка можевиникнути в майбутньому, у договорі не обов'язково слідвказувати на дату договору, на підставі якого виникло за-

13*

387