Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

з ання повинна бути або прямою, або випливати із закону або договору.

  1. Зарахування розуміється законодавцем як самостійнапідстава припинення зобов'язань, що відрізняється від належного виконання (ст. 598 ІДК). Тому немає ніяких підставстверджувати, що зарахування — це різновид способів виконання зобов'язань. Внаслідок цього припинення зобов'язання зарахуванням можливе і після оголошення боржникабанкрутом. Цьому не перешкоджає заборона виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, що міститься вч. 1 ст. 23 Закону "Про відновлення платоспроможностіборжника або визнання його банкрутом" [108], інакше, крімяк у випадках і порядку, встановлених розділом III названого Закону.

  2. При застосуванні зарахування слід враховувати можливі несприятливі податкові наслідки зарахування, пов'язані з тим, що відповідно до ч. 1.19 ст. 19 Закону "Прооподаткування прибутку підприємств" [88] застосуваннябудь-яких видів зарахування і погашення взаємної заборгованості кваліфікується як бартер (бартерний обмін), щопередбачає у відповідних випадках обов'язок використаннязвичайної ціни (ч. 7.4 ст. 7 названого Закону; ч. 4.2 ст. 4Закону "Про податок на додану вартість" [86]).

Стаття 603. Зарахування у разі заміни кредитора

  1. У разі заміни кредитора боржник має право пред'явитипроти вимоги нового кредитора свою зустрічну вимогу до первісного кредитора.

  2. У разі заміни кредитора зарахування проводиться, якщовимога виникла на підставі, що існувала на момент одержання боржником письмового повідомлення про заміну кредитора, і строк вимоги настав до його одержання або цей строкне встановлений чи визначений моментом пред'явлення вимоги.

Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора, зарахування проводиться, якщо вимога виникла на підставі, що існувала на момент пред'явлення боржникові вимоги новим кредитором або, якщо боржник виконав свій

Стаття 602-603

обов'язок до пред'явлення йому вимоги новим кредитором, — на момент його виконання.

  1. Ч .1 ст. 603 ЦК не слід визнавати такою, що конкуруєіз ч. 1 ст. 518 ЦК. Ч. 1 ст. 603 ЦК встановлює загальнеправило про можливість протиставлення боржником вимозі нового кредитора зустрічної вимоги до первісного кредитора шляхом заяви про зарахування. Ця можливістьздійснюється за умов, що встановлені ч. 2 ст. 603 ЦК.Отже, неправильно було б стверджувати, що ч. 1 ст. 603ЦК надає боржникові право протиставляти вимозі новогокредитора вимогу до первісного кредитора незалежно відмоменту виникнення останньої. В ч. 2 ст. 603 ЦК і ч. 1 ст.518 ЦК цей момент визначено однаково.

  2. Ст. 603 ЦК не можна тлумачити так, що вона, зокрема, надає право на зарахування первісному і новому кредитору та встановлює його порядок. Первісний кредитор змоменту підписання договору про передання права втрачаєсвої права в даному зобов'язанні, а тому втрачає і право наздійснення заяви про зарахування зустрічних вимог. Новий кредитор може зробити заяву боржникові про зарахування на підставі загальних правил ст. 601, 602 ЦК з моменту настання строку вимогу або з моменту вчинення пра-вочину на заміну кредитора, якщо строк вимоги настав довчинення цього правочину.

  1. Зарахування зустрічної вимоги боржника у зобов'язанні, в якому відбулась заміна кредитора, до первісногокредитора в рахунок вимоги, що передана в порядку заміникредитора, допускається за таких умов: 1) якщо підставазустрічної вимоги боржника у зобов'язанні, в якому відбулась заміна кредитора, до первісного кредитора виникла доотримання боржником письмового повідомлення про заміну кредитора; 2) якщо строк зустрічної вимоги боржника допервісного кредитора настав до одержання зазначеного повідомлення або цей строк не встановлений чи визначениймоментом пред'явлення вимоги.

  2. Якщо боржник не був повідомлений про заміну кредитора, пред'явлення новим кредитором до боржника вимоги слід оцінювати як повідомлення про таку заміну. Томуправо боржника на зарахування у разі отримання вимоги

478

479