Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

т еріалів податок на додану вартість враховується при визначенні обсягу неодержаного прибутку (відповідно це зменшує суму стягуваного з боржника неодержаного доходу). Вартість цих видів цінностей власного виготовлення враховується по собівартості з додаванням відповідної частини адміністративних витрат.

  1. До складу прямих витрат на оплату праці включаєтьсязаробітна плата та інші виплати працівникам, що зайнятівиробництвом продукції, виконанням робіт або наданнямпослуг, які можуть бути віднесені до конкретного об'єктавитрат. Природно, мова йде про ту заробітну плату, щоповинна бути нарахована, якби відповідні роботи були виконані, послуги були надані, а товари були вироблені тареалізовані, але цього не відбулося з вини боржника, щопорушив зобов'язання, тому заробітна плата не була нарахована і виплачена (виявилася "зекономленою"). Водночасзменшення обсягів реалізації продукції з вини боржникаможе привести не тільки до зменшення витрат на оплатупраці, але і до виплат працівникам частини заробітної плати за час простою. Такі виплати стягуються з боржника неяк неотриманий доход, а як витрати, зроблені кредитором,у розмірі, встановленому колективним договором (він можебути значно вище мінімального розміру оплати часу простою, встановленого ст. 113 КЗпП [17]).

  2. Названим вище Положенням [326] визначається, щодо складу інших прямих витрат включаються всі іншіздійснені витрати, які можуть бути безпосередньо віднесенідо конкретного об'єкта витрат, зокрема, відрахування насоціальні заходи, плата за оренду, амортизація. При цьомупід відрахуваннями на соціальні заходи слід розуміти нетільки збори на усі види загальнообов'язкового державногосоціального страхування, але і витрати підприємства на іншісоціальні заходи, якщо вони звичайно провадилися (не маєзначення, можна чи не можна відносити їх на валові витрати відповідно до Закону "Про оподаткування прибуткупідприємств" [88]).

У складі не понесених кредитором витрат, на суму яких підлягають зменшенню стягувані з боржника неодержані доходи, повинні враховуватися економія кредитора на зносі

Стаття623

основних фондів. Однак при цьому повинен враховуватися не знос основних засобів, що підлягає нарахуванню відповідно до п. 26 і 27 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби" [329] і прийнятих на підприємстві актів, а реально отримана кредитором економія. Звичайно вона дорівнює нулю, оскільки призупинення використання основних фондів не призупиняє їх морального зносу. Та й фізичний знос основних засобів при цьому не припиняється. Але є випадки, коли встановлюються норми часу експлуатації машин, після закінчення якого ці машини чи їх частини не можуть-експлуатуватися (стосується, зокрема літаків, їх агрегатів і вузлів).

  1. Якщо встановлений зв'язок загальновиробничих витрат з конкретним об'єктом витрат, то при визначенні нео-держаних доходів їх суму слід зменшити на суму відповідних ("зекономлених") загальновиробничих витрат, хоча бвони і не були відповідно до п. 16 Положення (стандарту)бухгалтерського обліку 16 "Витрати" віднесені напідприємстві до перемінних. Що стосується постійних загальновиробничих витрат, то вони у відповідній частці неможуть відноситися до витрат, що зменшують величинунеодержаних доходів, що підлягають стягненню з боржника, оскільки такі витрати і називаються постійними в зв'язку з тим, що вони не залежать або майже не залежать відобсягів виробництва.

  2. При обчисленні величини не одержаних кредиторомдоходів передбачуваний доход не зменшується на суму податку на прибуток, оскільки стягнені з боржників збитки увигляді упущеної вигоди включаються до складу об'єктаоподаткування податком на прибуток (відповідно до п. 4.1.6ч. 4.1 ст. 4 Закону "Про оподаткування прибуткупідприємств" оподаткуванню на прибуток підлягають "доходи з інших джерел та від позареалізаційних операцій",хоча б вони і не були названі в цьому пункті конкретно,оскільки не міститься вичерпного переліку таких видів доходів). Що стосується п. 4.2.3 ч. 4.2 названої статті, то вінпередбачає виключення зі складу валового доходу тількикоштів або вартості майна, отриманих "як компенсацію прямих витрат або збитків". Неодержані доходи, які стягують-

596

597