Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

т а покупцем (споживачем) виникає зобов'язання між виготовлювачем продукції (товарів) та покупцем (споживачем), яке в певній частині називають гарантійним. Іншими словами, зобов'язання між продавцем (постачальником) та покупцем (споживачем) породжує зобов'язання безпосередньо між виробником товару та його покупцем (споживачем).

9. Ст. 816 ЦК формулює правило, відповідно до якого в договорі найму житла мають бути вказані особи, які проживатимуть разом з наймачем. Ці особи набувають рівних з наймачем не тільки прав, а і обов'язків. Можна було б і в цьому випадку стверджувати, що зобов'язання між двома особами (наймодавцем та наймачем) породжує обов'язки для третіх осіб. Але ч. 2 ст. 816 ЦК покладає на наймача відповідальність перед наймодавцем за порушення умов договору особами, вказаними в договорі як такі, що будуть проживати разом з наймачем. Відповідальність тут розуміється так, як і в інших статтях Цивільного кодексу, де йдеться про відповідальність однієї особи за дії інших. Так, ст. 619 ЦК передбачає субсидіарну відповідальність. Зміст цієї статті дає підставу для висновку про те, що субсидіарна відповідальність означає можливість примушення субсиді-арного боржника до виконання не тільки обов'язків основного боржника, що охоплюються категорією відповідальності, а і основних обов'язків, які складають зміст зобов'язання. Такий же висновок випливає із ч. 1 ст. 124, ч. 1 ст. 133, ч. 2 ст. 140, ч. 2 ст. 152 ЦК і інших положень цивільного законодавства. Отже, особи, що вказані в договорі найму житла, хоч і названі в ч. 1 ст. 816 ЦК такими, що набувають обов'язків із факту укладення такого договору, не можуть бути примушені до виконання цих обов'язків. Примушеним до цього може бути тільки наймач. Тому зазначені особи є типовими третіми особами в зобов'язанні найму житла, яке (зобов'язання) породжує лише права цих осіб.

Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов'язанні

1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

Стаття 511-512

  1. передання ним своїх прав іншій особі за правочином(відступлення права вимоги);

  2. правонаступництва;

  3. виконання обов'язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем);

  4. виконання обов'язку боржника третьою особою.

  1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений також вінших випадках, встановлених законом.

  2. Кредитор у зобов'язанні не може бути замінений, якщоце встановлено договором або законом.

  1. Ст. 512 ЦК, на відміну від раніше чинного Цивільного кодексу, передбачає можливість заміни кредитора в зобов'язанні не тільки на підставі правочину, що передбачаєвідступлення права вимоги, а й внаслідок інших юридичних фактів.

  2. Кредитор в зобов'язанні може бути замінений в зв'язкуз правонаступництвом. Зазвичай при цьому передаютьсяне тільки права, а і обов'язки. В науці цивільного прававиділяється правонаступництво універсальне і сінгулярне.Універсальне правонаступництво має місце в випадках смертіфізичної особи, припинення юридичної особи з правонаступництвом (ч. 1 ст. 104 ЦК) або створення юридичноїособи шляхом виділу (ст. 109 ЦК). Правотворча практиказнає і таке явище, як ліквідація юридичної особи з правотнаступництвом.

  3. У разі смерті фізичної особи-кредитора, якщо зобов'язання не є нерозривно пов'язаним з його особою, правокредитора відповідно до ст. 1218 ЦК входить до складуспадщини і спадкується в загальному порядку (ст. 1230 ЦКвстановлює деякі інші обмеження на перехід прав у зобов'язаннях в порядку спадкування). Спадкоємець (спадкоємці)може реалізувати це право шляхом подання у встановленийшестимісячний строк заяви про прийняття спадщини донотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. Зі спли-вом шести місяців після відкриття спадщини спадкоємець(спадкоємці) одержує свідоцтво про право на спадщину. Уразі спадкування права в зобов'язанні, це право повиннебути вказане в зазначеному свідоцтві. На підставі свідоцтвапред'являється вимога до боржника про виконання зобов'-

148

149