Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

  1. Іпотека визначається в ст. 1 Закону "Про іпотеку"[146] відповідно до визначення застави в ст. 572 ЦК. Прицьому зазначається на особливість предмета іпотеки (нерухоме майно) і на те, що при іпотеці він (цей предмет) залишається у володіння та користуванні іпотекодавця. Це невиключає укладення договору застави нерухомого майна зумовою про передання його у володіння заставодержателя зправом останнього користуватися цим майном або без такого. Але на такі відносини Закон "Про іпотеку" поширюватись не може.

  2. Предметом іпотеки може бути земельна ділянка, щоналежить іпотекодавцеві на праві власності. Як і стосовноінших видів нерухомого майна, стосовно земельної ділянкивстановлено, що її частина може бути предметом іпотекипісля виділення її в натурі і реєстрації права власності нанеї як на окремий об'єкт. Заставодержателями земельнихділянок сільськогосподарського призначення можуть бутитільки банки (ст. 133 ЗК [28]).

  3. Іпотека (обтяження нерухомого майна іпотекою) відповідно до частини першої ст. 4 Закону "Про іпотеку" підлягає державній реєстрації. Виходячи з того, що реєстраціїпідлягає не іпотечний договір, а іпотека, ст. 4 Закону "Проіпотеку" встановлює, що недотримання положення про державну реєстрацію іпотеки не тягне недійсності іпотечногодоговору. Тому іпотечний договір як правочин слід вважати вчиненим з моменту його нотаріального посвідчення, ане з моменту державної реєстрації, тобто до іпотечного договору ч. З ст. 210 і ч. З ст. 640 ЦК, що визнають відповідніправочини вчиненими, а договори — укладеними з моменту їх державної реєстрації, не застосовується.

Реєстрація іпотеки здійснюється на підставі повідомлення іпотекодержателя.

7. Загальні вимоги до предмета іпотеки встановлюютьсячастиною першою ст. 5 Закону "Про іпотеку":

1) предмет іпотеки має належати іпотекодавцеві на праві власності. Державні і комунальні підприємства, яким майно належить на праві господарського відання (ч. 1,2 ст. 74; ч. З ст. 78 ГК [32]; ст. 37 Закону "Про власність" [38]), мають право укладати договори іпотеки щодо цього майна

Стаття575

з додержанням вимог ч. 2 ст. 75 і ч. 9 ст. 78 ГК (за попередньою згодою органу, до сфери управління якого вони входять, і, як правило, на конкурентних засадах). Спеціальне правило ст. 5 Закону "Про іпотеку", що розглядається, виключає укладення іпотечного договору щодо майна, яке належить на праві оперативного управління установам, що фінансуються із бюджетів, а також казенним підприємством. Цей висновок не спростовується тим фактом, що казенне підприємство відповідно до ч. 4 ст. 77 ГК має право розпоряджатись закріпленим за ним майном, що належить до основних фондів, за наявності попередньої згоди органу, до сфери управління якого воно (казенне підприємство) входить, оскільки перевага при правозастосуванні належить Закону "Про іпотеку";

2) іпотекодавець має право відчужувати предмет іпотеки і на цей предмет може бути звернене стягнення. Умови відчуження нерухомого майна, що належить державним і комунальним підприємствам на праві господарського відання, визначаються ч. 2 ст. 75 і ч. 9 ст. 78 ГК. Що стосується звернення стягнення на нерухоме майно, що належить державним підприємствам на праві господарського відання, та господарським товариствам, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 відсотків, на праві власності, то на такі дії встановлено мораторій (ст. 1, 2 Закону "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" [134]), що виключає укладення щодо такого майна зазначених юридичних осіб іпотечних договорів до скасування мораторію;

3) нерухоме майно має бути зареєстроване у встановленому порядку як окремий виділений в натурі об'єкт права власності. Спеціально передбачається, що частина об'єкта нерухомого майна може бути предметом іпотеки лише після виділення її в натурі і реєстрації права на неї як на окремий об'єкт (частина третя ст. 5 Закону "Про іпотеку").

8. Якщо інше не встановлено договором, нерухоме майно передається в іпотеку разом з усіма приналежностями. У разі приєднання до предмета іпотеки після укладення іпотечного договору частини об'єкта нерухомого майна, яка не може бути виділена в натурі, іпотека поширюється і на цю частину.

332

333