Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

М іністрів для забезпечення зобов'язань юридичних осіб-резидентів щодо їх погашення [197]). Підставою для видачі гарантії є постанова Кабінетів Міністрів (п. 35 того ж Положення). Оскільки всі попередні акти, з урахуванням яких була видана постанова Кабінету Міністрів, приймалися органами, що входять до складу Кабінету Міністрів, чи підпорядкованими йому органами, або носять рекомендаційний характер, юридичне значення як передумови гарантії і кредитного договору належить визнати тільки за постановою Кабінету Міністрів про видачу гарантії.

32. Надання державного довгострокового пільгового кредиту індивідуальним забудовникам здійснюється в силукредитного зобов'язання, що виникає на підставі договоруміж забудовником і уповноваженим банком (п. 10 Положення про порядок надання державного довгостроковогопільгового кредиту індивідуальним забудовникам [258]). Усвою чергу договори з уповноваженими банками, в силуяких останні одержують бюджетні кошти для подальшогоїх надання індивідуальним забудовникам як кредитів, укладають органи, уповноважені відповідними місцевими державними адміністраціями. До цього названі органи приймають рішення про надання кредитів індивідуальним забудовникам.

Передумовою укладення кредитного договору між індивідуальним забудовником житла на селі і відповідним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі є рішення про надання кредиту, що приймається виконавчим органом фонду (п. 12 Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі [224]).

33. Передумовою укладення договору про надання кредиту для одержання освіти у вищих навчальних закладах є:1) наказ Міністерства освіти і науки про розподіл кількостіодержувачів кредитів по центральних органах виконавчоївлади, у підпорядкуванні яких є вищі навчальні заклади, іакредитованим вищим навчальним закладам інших формвласності; 2) затверджене керівником вищого навчальногозакладу рішення приймальної комісії щодо кожного одержувача кредиту про зарахування до вищого навчального

Стаття627

закладу з оплатою навчання за рахунок коштів кредиту (п. 5, 8 Порядку надання молодим громадянам пільгових довгострокових кредитів для одержання освіти у вищих навчальних закладах по різних формах навчання незалежно від форм власності [249]).

  1. Адміністративним актом-передумовою цивільно-правових договорів є переліки підприємств, зобов'язаних надавати учням, слухачам робочі місця чи учбово-виробничіділянки для проходження виробничого навчання або виробничої практики. Такі переліки формуються професійно-технічними навчальними закладами з урахуванням пропозицій підприємств-замовників підготовки кваліфікованихробітників, роботодавців, місцевих органів виконавчої влади і затверджуються Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольськоюміськими державними адміністраціями. їх обов'язковість дляпідприємств усіх форм власності випливає зі ст. 29 Закону"Про професійно-технічну освіту" [96]. Підприємства, зазначені в таких переліках, і відповідні професійно-технічнінавчальні заклади зобов'язані укласти договори про надання робочих місць чи учбово-виробничих ділянок для проходження учнями, слухачами виробничого навчання абовиробничої практики, як це передбачено Порядком наданняробочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання і виробничої практики [228].

  2. Укладення договору про відчуження державним комерційним підприємством засобів виробництва, які належать йому на праві господарського відання і які є власністю держави, здійснюється з дотриманням, як правило, конкурентних засад, що саме по собі передбачає наявність відповідних передумов для укладення договору. Крім того, такевідчуження, як і передання основних фондів в заставу, здача в оренду цілісних майнових комплексів структурнихпідрозділів, може здійснюватись лише за попередньою згодою органу, до сфери управління якого входить державнепідприємство (ч. 2 ст. 75 ГК [32]). Згода такого органупотрібна також для відчуження або іншого будь-якого розпоряджання державним казенним підприємством майном,

652

653