Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

кою, відступлення вимоги тягне наслідки, передбачені цією статтею, незалежно від реєстрації відступлення вимоги в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна відповідно до ст. 14, п. 7 частини першої ст. 34, ст. 42-46 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155].

49. Ст. 378 КТМ [24] враховує, що права іпотечного заставодержателя можуть перейти не тільки в порядку відступлення вимоги, але й іншими способами (наприклад, у порядку успадкування, правонаступництва у зв'язку реорганізацією). Особа, якій права перейшли на такій підставі, повинна подати заставодавцю належне засвідчену декларацію (належне посвідчення декларації полягає в нотаріальному засвідченні підпису особи, що складає декларацію відповідно до ст. 78 Закону "Про нотаріат" [52]).

Застава товарів в обороті та переробці

50. Нагадаємо, що товари в обороті та переробці — церухоме майно. А тому на заставу товарів в обороті і переробці поширюється чинність положень Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", зокрема, щодо пріоритетів (ст. 14) та порядку звернення стягнення на заставлене майно (ст. 24, 32).

51. Предметом застави товарів в обороті та переробціможуть бути сировина, напівфабрикати, комплектуючі вироби, готова продукція тощо. При цьому у встановленихдоговором застави межах відбувається періодична замінапредмета застави: реалізовані товари перестають бути предметом застави з моменту відчуження їх заставодавцем (змоменту переходу права власності до набувача заставленихтоварів), а придбані заставодавцем товари стають предметом застави з моменту набуття заставодавцем права власності на них. З урахуванням цього в договорі застави товарів в обороті та переробці предмет застави індивідуалізується шляхом зазначення на знаходження товарів у володінні заставодавця чи зазначення на їх розташування впевному цеху (певних цехах), на певному складі (певнихскладах), в інших приміщеннях. Ст. 41 Закону "Про заставу" [51] (в редакції Закону від 18 листопада 2003 р.) допус-

35в

Стаття575

кає і інші способи ідентифікації сукупності рухомих речей (товарів в обороті і переробці) як предмета застави.

  1. При заставі товарів в обороті та переробці за заставодавцем у повному обсязі зберігаються правомочності володіння, користування і розпорядження заставленим майном.Однак при відчуженні заставлених товарів заставодавецьзобов'язаний замінити їх іншими товарами на таку ж абобільшу суму. Зменшення загальної вартості замінених товарів допускається лише за наявності домовленості щодопогашення частини забезпеченого заставою зобов'язання.Це правило ст. 43 Закону "Про заставу" є занадто суворим,а головне, — воно не має механізму забезпечення. Тому вдоговорах застави товарів в обороті та переробці доцільнобуло б передбачити заходи, спрямовані на забезпечення зазначеного обов'язку заставодавця: 1) сплату ним неустойки;2) право заставодержателя на звернення стягнення на заставлене майно в разі зменшення нижче встановленого договором обсягу товарів в обороті та переробці.

  2. Застава товарів в обороті та переробці відноситься докатегорії таких видів застави, в яких утруднюється контроль за додержанням заставодавцем умов договору. Тому впрактиці виробляються такі договірні конструкції, що передбачають передання товарів у власність третім особам зісплатою за них зниженої ціни та умовою про зворотнийпродаж товарів за тією ж ціною, якщо забезпечуване заставою зобов'язання буде належне виконане. Зазвичай такіконструкції законодавству не суперечать, особливо в зв'язку з прямою легалізацією купівлі-продажу з правом абозобов'язанням зворотного викупу (п. 4 частини першої ст.34 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень").

Заклад

54. Відповідно до ст. 44-48 Закону "Про заставу" виділяється такий вид застави як заклад. Ст. 44 Закону "Прозаставу" визначає заклад як такий вид застави рухомогомайна, при якому предмет застави передається у володіннязаставодержателя. Чинне законодавство не передбачає призакладі майна передання його у володіння не заставодержа-

351