Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

я к така, що підлягає застосуванню). Отже, нотаріуси не вправі вчиняти виконавчі написи на договорах морської іпотеки.

Договорами морської іпотеки можуть встановлюватися інші способи звернення стягнення на заставлене судно, зокрема, допускається погодження умови про звернення стягнення на судно шляхом його передання заставодержателем у власність або для продажу.

39. Сторони договору морської іпотеки не вправі передбачити в договорі порядок реалізації заставленого судна, на яке звернено стягнення за рішенням суду чи морської арбітражної комісії. Реалізація заставленого морського торговельного судна здійснюється відповідно до правил, що встановлені Кодексом торговельного мореплавства [24]. У частині, не урегульованій' цим Кодексом, відносини, що складаються з приводу реалізації заставленого судна, регулюються Законом "Про іпотеку" [146] і Положенням про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна [213] (якщо заставодавець є платником податку на прибуток). Публічно-правові відносини, що виникають при цьому, регулюються Законом "Про виконавче провадження" [100], Інструкцією про проведення виконавчих дій [323] та іншими нормативно-правовими актами.

40. Ст. 371 КТМ встановлює, що рішення суду, господарського суду, Морської арбітражної комісії про продаж арештованого судна (про звернення стягнення на заставлене судно) публікується в одній з центральних газет протягом трьох днів підряд. Публікація повинна містити такі відомості: 1) найменування суду, що виніс рішення про звернення стягнення на судно, дату його прийняття; 2) причини і підстави продажу; 3) спосіб, місце і час продажу; 4) інформацію про судно; 5) звернення до кредиторів із пропозицією заявити про свої вимоги щодо цього судна протягом 60 днів з дня публікації; 6) інші істотні обставини. Оскільки питання про зміст інформації про продаж судна урегульоване Кодексом торговельного мореплавства, відповідні положення підзаконних актів не застосовуються. Обов'язок здійснення такої публікації лежить на суді, що прийняв рішення про продаж судна.

Стаття575

41. Суд, що прийняв рішення про продаж судна, зобов'язаний також принаймні за ЗО днів до продажу судна направити рекомендованим листом сповіщення про час і місцепродажу судна з повідомленням про вручення: 1) органу,що зареєстрував судно чи право власності на судно, щобудується; 2) усім зареєстрованим власникам іпотек і морських вимог, що відшкодовуються за рахунок судна (ст. 359КТМ).

В решті підготовка і проведення аукціону (публічних торгів) регулюється Положенням про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна або Порядком реалізації арештованого майна та іншими загальними нормативно-правовими актами.

42. Продаж заставленого судна з аукціону (публічнихторгів) тягне припинення всіх іпотек та інших зобов'язань,об'єктом яких є судно, за наявності двох умов: 1) на момент продажу судно (судно, що будується) знаходилося натериторії України; 2) при продажу дотримувалися вимогист. 371 і 372 КТМ про публікацію інформації та направлення сповіщень, як це викладено вище. За наявності цих умовза вимогою покупця суд, що виніс рішення про зверненнястягнення на заставлене судно, видає йому сертифікат, якийпідтверджує, що судно, яке продане в порядку виконаннясудового рішення, не обмежене ніякими іпотеками, за винятком тих, відповідальність за якими за згодою іпотечнихзаставодержателів прийняв на себе покупець. Форма сертифіката законодавством не встановлена, тому він може матидовільну форму і зміст, але повинен відповідати ст. 373КТМ. Природно, сертифікат повинен бути підписаний суддею (головою суду) і скріплений печаткою.

Сертифікат є підставою для виключення судна з Державного суднового реєстру, Суднової книги та Державного реєстру усіх зареєстрованих на це судно іпотек і морських вимог, за винятком тих, відповідальність за які взяв на себе покупець.

43. Кодекс торговельного мореплавства встановлює специфічні правила щодо розподілу виторгу від примусовогопродажу заставленого судна. Витрати, обумовлені арештомчи затримкою судна і наступним його продажем, включаю-

346

347