Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

п ред'явити цінний папір до оплати. Отриманий заставодер-жателем надлишок (сума, що перевищує розмір забезпеченого заставою цінних паперів зобов'язання) підлягає поверненню боржникові.

73. Можливе позасудове звернення стягнення на пайові та похідні цінні папери (п. 1, 3 ч. 1 ст. 195 ЦК), які знаходяться у володінні заставодержателя, якщо вони мають обіг на організованому ринку цінних паперів. Після повідомлення боржника та інших обтяжувачів заставодержатель вправі продати зазначені цінні папери за ціною, не нижчою за їх ринкову ціну на організованому ринку цінних паперів на день продажу. Якщо протягом двох торгових днів цінні папери не реалізовані, заставодержатель втрачає право їх реалізації без звернення стягнення на них у судовому порядку.

74. Національний банк України здійснює рефінансування (кредитування) банків під забезпечення зобов'язань банків щодо повернення отриманих кредитів тільки заставою цінних паперів. При цьому предметом застави можуть бути: 1) державні цінні папери та інші боргові зобов'язання держави України; 2) векселі суб'єктів господарської діяльності-рези-дентів України, що враховані банком за дисконтною ставкою не нижчою, ніж облікова ставка Національного банку; 3) застава векселів нерезидентів України допускається лише в окремих випадках за умови, що вони авальовані іноземним банком з рейтингом, не нижчим, ніж "інвестиційний клас"; 4) подвійні складські свідоцтва, що містять складські свідоцтва та заставні свідоцтва, за умови надання банком кредиту під їх забезпечення; 5) іпотечні сертифікати з фіксованою доходністю; 6) облігації підприємств, що вільно обертаються на ринку, або облігації підприємств з додатковим забезпеченням; 7) облігації місцевих позик, що вільно обертаються на ринку {п. 2.1 Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України шляхом рефінансування, депозитних та інших операцій [362]). Договір застави підписується одночасно з підписанням кредитного договору. Договори застави (зразкові) — додатки до Положення про механізми рефінансування банків України передбачають право Національного банку здійснити

362

Стаття 575-576

реалізацію цінних паперів без звернення до суду з позовом про звернення стягнення на заставлене майно. За рахунок коштів, виручених від продажу заставлених цінних паперів задовольняються усі вимоги НБУ до банку-позичальника про повернення сум заборгованості за кредитом, про сплату процентів, а також про сплату пені. Ці правила частково суперечать частині першій ст. 24 і 32 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155], а тому підлягають застосуванню тільки в частині, де такої суперечності немає.

Стаття 576. Предмет застави