Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

с ової невиключної ліцензії. Така заява повинна бути оформлена як позовна заява про примушення до укладення договору про надання невиключної ліцензії.

У силу обов'язку власника патенту дати дозвіл (видати ліцензію) на використання винаходу (корисної моделі) власнику пізніше виданого патенту за відповідних обставин останній може пред'явити до першого вимогу про видачу зазначеного дозволу (ст. ЗО Закону "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" [117]). Оскільки при цьому необхідно визначення умов використання винаходу (корисної моделі), можливе примушення до укладення договору про умови використання винаходу (корисної моделі).

13. Якщо власник патенту на винахід (корисну модель)подав для офіційної публікації заяву про. надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого винаходу (корисної моделі), особа, яка виявила бажання скористатися зазначеним дозволом, зобов'язана укласти з власником патенту договір про платежі (ч. 9 ст. 28 Закону "Проохорону прав на винаходи і корисні моделі"). Оскільки правона використання винаходу (корисної моделі) у цьому випадку не ставиться в залежність від укладення договору,власник патенту вправі вимагати укладення договору проплатежі і примушення особи, яка скористалася дозволом навикористання винаходу (корисної моделі), до укладеннядоговору про платежі.

Правила, подібні наведеним, містяться також у ч. 7 ст. 20 Закону "Про охорону прав на промислові зразки" [55] і в ч. 2 ст. 18 Закону "Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем" [93].

  1. Ч. 2 ст. 2 Закону "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" [75] дає покупцю об'єкта приватизації за наявності заборони на приватизацію будівлі (споруди, приміщення), у якому розташований цей об'єкт, право на оренду будівлі (споруди, приміщення), на термін не менше десяти років. Це дає покупцю право вимагати примушення відповідного суб'єкта доукладення договору оренди.

  2. У той же час перетворення економіки і відповіднізміни в законодавстві привели до того, що деякі норми, які

Стаття627

допускали можливість примушення суб'єктів до укладення договорів, втратили юридичну чинність. Так, п. 10 Положення про поставки товарів народного споживання [392] надає покупцям переважне право на збереження та розширення прямих тривалих і тривалих господарських зв'язків з виробниками (постачальниками). Постачальникам забороняється порушувати господарські зв'язки, які склалися (які діють не менше двох років) в односторонньому порядку. Однак ці та інші подібні правила прийшли в суперечність з законами періоду формування ринкових відносин. На цей час випадки, коли на суб'єкта покладається обов'язок укласти господарський договір визначаються ч. З ст. 179 ГК [32]. Тому наведене положення підзаконного акта Союзу РСР застосуватись не повинне.

  1. Є практика і обмеження чи позбавлення права наукладення договорів. Так, здійснення особою дій, що незаохочуються, зобов'яз'є замовника, який здійснює закупівлю товарів, робіт, послуг за державні кошти, за погодженням з відповідним державним органом відхилити тендернупропозицію такої особи (ст. 7 Закону "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" [114]). У випадкузакупівлі послуг чи робіт, здійснюваних на території України, іноземному виконавцю може бути відмовлено в укладенні договору, якщо він не погоджується з вимогою провиконання робіт (послуг), що закуповуються, з використанням вітчизняних сировини, матеріалів і робочої сили(ст. 6 того ж Закону).

  2. Цивільному законодавству України відома і такаправова конструкція, яка передбачає надання суб'єкту занаявності певних умов переважного права на укладеннядоговору. Ч. З ст. 27 Закону "Про приватизацію державного майна" [85] надає власникам приватизованих об'єктівпріоритетне право на довгострокову оренду (не менше 10років) займаних земельних ділянок з наступним їх викупом відповідно до законодавства. З цієї ж статті випливає переважне право на укладення договору купівлі-про-дажу земельної ділянки. Це право може захищатися шляхом пред'явлення в суді вимоги про примушення до укладення договору.

644

645