Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

С таття 582. Оцінка предмета застави

  1. Оцінка предмета застави здійснюється у випадках, встановлених договором або законом.

  2. Оцінка предмета застави здійснюється заставодавцемразом із заставодержателем відповідно до звичайних цін, щосклалися на момент виникнення права застави, якщо іншийпорядок оцінки предмета застави не встановлений договоромабо законом.

  1. За загальним правилом, оцінка предмета застави можевзагалі не провадитися. Це — справа сторін договору застави. В порядку опису предмета застави, який (опис) є обов'язковим для договору застави (ч. 1 ст. 584 ЦК), доцільнозазначити вартість цього предмета, яка визначається за погодженням сторін. Але це не охоплюється поняттям оцінки, як воно розуміється в ст. 582 ЦК. В частині шостій ст.5 Закону "Про іпотеку" [146] йдеться про визначення вартості предмета іпотеки за згодою сторін або шляхом проведення оцінки відповідним суб'єктом оціночної діяльності.Але обов'язковість оцінки предмета застави може встановлюватися законом. Обов'язковість оцінки випливає з частини другої ст. 10 Закону "Про заставу" [51] щодо договорів застави, в яких заставодержателями є ломбарди.

  2. У тих випадках, коли договір застави укладається взабезпечення повернення кредитів, наданих українським позичальникам шоземними кредиторами під гарантію УрядуУкраїни, оцінка вартості майна повинна провадитися Фондом державного майна, а вартості майнових прав і ціннихпаперів — Міністерством фінансів (п. 2 постанови КабінетуМіністрів "Про додаткове забезпечення гарантій або іншихзобов'язань Уряду України, які надаються іноземним кредиторам щодо погашення кредитів в іноземній валюті, що залучаються українськими юридичними особами" [197]). Це правило було встановлено за часів, коли можливість встановлення обов'язкової оцінки предмета застави підзаконними актами не виключалась. Тому його слід визнати таким, що зберегло чинність і після введення в дію нового Цивільногокодексу, який передбачає можливість встановлення обов'язкової оцінки предмета застави тільки законом або договором.

380

Стаття 582-583 Стаття 583. Сторони у договорі застави

  1. Заставодавцем може бути боржник або третя особа (майновий поручитель).

  2. Заставодавцем може бути власник речі або особа, якійналежить майнове право, а також особа, якій власник речіабо особа, якій належить майнове право, передали річ абомайнове право з правом їх застави.

  3. Застава права на чужу річ здійснюється за згодою власника цієї речі, якщо для відчуження цього права відповіднодо договору або закону потрібна згода власника.

1. Сторонами договору застави можуть бути громадяни, юридичні особи та держава (частина перша ст. 11 Закону "Про заставу"). Автономна Республіка Крим, територіальні громади також можуть бути стороною договору застави. Відсутність вказівки в Законі "Про заставу" на можливість участі територіальних громад у договорі застави обумовлена виключно тим, що на момент прийняття Закону "Про заставу" не існувало такого суб'єкта цивільного права як територіальна громада. Водночас, при перелічуванні сторін договору застави в ст. 11 Закону "Про заставу" законодавець називає всіх суб'єктів цивільного права, що існували на той час. Сторони договору застави мають специфічне найменування — заставодержатель (кредитор) і заставодавець (боржник).

2. Більш широким (родовим) поняттям стосовно поняття заставодержателя як видового є категорія обтяжувача, що вперше введена в нормативний оборот і широко використовується в Законі "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]. Всі положення цього Закону та інших нормативно-правових актів, що стосуються обтяжувача у правовідносинах щодо забезпечувального обтяження, поширюються і на заставодержателів рухомого майна, якщо інше не встановлено спеціальними правилами

відповідного рівня.

3. За загальним правилом, суб'єкти цивільного права мають право укладати договори застави і як заставодавці, і як заставодержателі. Юридичні особи вправі укладати договори застави майна, якщо це не суперечить їх спеціальній

381