Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

р ом, що не може ігноруватись при тлумаченні нормативно-правових актів. І все ж невисокий юридико-технічний рівень названого Закону не є підставою для таких висновків із його тексту, які не грунтуються на його тексті, а зроблені асоціативно. Отже, є підстави стверджувати, що ст. 40 Закону "Про телекомунікації" [154] не може тлумачитись як така, що формулює матеріально-правову норму, що покладає на оператора чи провайдера комунікацій зв'язку обов'язок відшкодувати споживачеві моральну шкоду.

В такий же спосіб треба тлумачити і ст. 18 Закону "Про поштовий зв'язок" [131].

7. Стосовно збитків із ст. 611 ЦК також випливає, що вони відшкодовуються, якщо це встановлено законом або договором. Поряд з цим ст. 623 ЦК формулює загальне правило, що покладає на боржника, який порушив зобов'язання, обов'язок відшкодувати збитки, що завдані кредиторові таким порушенням. Це правило поширюється на всі правовідносини, що кваліфікуються як зобов'язання, а тому збитки, завдані порушенням зобов'язання, підлягають відшкодуванню завжди, якщо обмеження щодо цього не встановлені спеціальними правилами.

Стаття 612. Прострочення боржника

  1. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо вінне приступив до виконання зобов'язання або не виконав йогоу строк, встановлений договором або законом.

  2. Боржник, який прострочив виконання зобов'язання,відповідає перед кредитором за завдані простроченням збитки і за неможливість виконання, що випадково настала післяпрострочення.

  3. Якщо внаслідок прострочення боржника виконання зобов'язання втратило інтерес для кредитора, він може відмовитися від прийняття виконання і вимагати відшкодуваннязбитків.

  4. Прострочення боржника не настає, якщо зобов'язанняне може бути виконане внаслідок прострочення кредитора.

1. Порушення зобов'язання боржником можуть за своїм змістом бути різними. Законодавець визнав за необхідне

Стаття611-612

спеціальну статтю Цивільного кодексу присвятити одному із видів таких порушень — простроченню виконання. Аналогічні правила формулюються в ст. 220 ГК [32]. Зазначається на те, що прострочення боржника має' місце, коли він у строк, встановлений договором чи законом, не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк. Прострочення боржника буде мати місце і тоді, коли договором або законом встановлено строки виконання певних частин зобов'язання, а ці частини у встановлений строк не були виконані.

  1. Як і завжди при порушенні зобов'язання, при простроченні боржник несе відповідальність у вигляді відшкодування збитків, завданих кредитору простроченням. Якщов період, коли мало місце прострочення, випадково насталанеможливість виконання, боржник відповідає за неможливість виконання, тобто він відповідає за невиконаннязобов'язання, хоч виконання і стало неможливим.

  2. Боржник відповідає за неможливість виконання, щонастала випадково. Автори дійшли висновку, що в Цивільному кодексі не витримана єдність в розумінні поняттявипадку. Коли в ст. 323 ЦК йдеться про випадкове пошкодження (псування) майна, тут, безумовно, маються наувазі наслідки дій чи подій, за які ніхто не відповідає (якнаслідки дії непереборної сили, так і наслідки інших, такзваних простих випадків). В ст. 617 ЦК в поняття випадкувкладається більш вузький зміст (тут це поняття не охоплює собою непереборну силу). При тлумаченні випадкового настання неможливості виконання, про яке йдеться у ч.2 ст. 612 ЦК, доцільно було б враховувати розуміння випадку, викладене в ст. 617 ЦК. Змістовно це розумінняближче до ст. 612 ЦК, оскільки воно викладається в однійі тій же главі Цивільного кодексу, тобто стосується того жпредмета, якому присвячена ч. 2 ст. 612 ЦК (відповідальність боржника). Якщо ж неможливість виконання настала внаслідок дії непереборної сили, ч. 2 ст. 612 ЦКзастосуванню не підлягає. Отже, за неможливість виконання, що настала після прострочення виконання, якогоприпустився боржник за наявності його вини, боржник невідповідає, якщо неможливість виконання спричинена дією

510

511