Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

п ідприємств" [88], як правило, допускає віднесення витрат зі сплати таких відсотків на валові витрати.

  1. Ч. 1 ст. 536 ЦК поширюється на відносини з приводукористування "чужими грошовими коштами". Визначення"чужих грошових коштів" законодавство не дає. В цьомутерміні є значна частка умовності, бо передані одним суб'єктом другому (незалежно від підстави) грошові кошти готівкою з моменту передання переходять до одержувача направі власності (ст. 334 ЦК) і не можуть вважатись чужими. Грошові кошти, що безпідставно перераховані на рахунок одержувача в банку, можуть бути і не визнані об'єктомправа власності одержувача (в цьому розумінні їх можнаназвати чужими), але ж вони нічим не відрізняються відінших його грошових коштів, що обліковуються на йогобанківському рахунку. Безумовно, виходить за межі змістуцього поняття товарний кредит, оскільки при цьому маємісце користування чужими товарами, чужими результатами робіт чи послуг за умов, коли зустрічне грошове зобов'язання ще не виконане. Виходить за межі поняття користування чужими коштами і безпідставне отримання та використання грошових коштів, оскільки відносини, що прицьому виникають, регулюються спеціальними правиламист. 1212-1214 ЦК.

  2. Під чужими грошовими коштами в ст. 536 ЦК розуміються, зокрема, кошти, отримані в порядку попередньоїоплати товарів, робіт, послуг. Але загальне правило, яке бвстановлювало розмір процентів, не передбачено, хоч відповідно до ч. 1 ст. 536 ЦК проценти за користування чужимигрошовими коштами застосовуються завжди: лише договором між фізичними особами допускається виключати застосування процентів за користування чужими грошовимикоштами. За таких умов до відносин з приводу нарахування процентів на суму попередньої оплати слід за аналогієюзастосовувати ч. 1 ст. 1048 ЦК, відповідно до якої у випадках, коли договором не встановлено інший розмір процентів,їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку. Що стосується періоду, за який нараховуються проценти за користування чужими коштами, перерахованими в порядку попередньої оплати, то він також за-

Стаття 536

гальними правилами законодавства не визначається. Лише ч. З ст. 693 ЦК стосовно всіх видів договорів купівлі-про-дажу (роздрібна купівля-продаж, поставка, контрактація сільськогосподарської продукції, міна (відповідно до ст. 715 ЦК цим поняттям охоплюється і обмін майна на роботи або послуги), постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу) передбачає нарахування процентів на суму попередньої оплати від дня, коли товар мав бути переданий покупцеві до дня його фактичного передання або повернення суми попередньої оплати. Встановлюється також, що договором може бути встановлений обов'язок продавця сплачувати проценти на суму попередньої оплати з дня отримання цієї суми від покупця. Ці правила за аналогією мають застосовуватись і до попередньої оплати робіт і послуг.

  1. Із ст. 1057 і 1054 ЦК можна зробити висновок про те,що нарахування процентів на суму попередньої оплати єобов'язковим. Але в силу ч. З ст. 6 ЦК сторони можутьдомовитись про інше. Якщо ж немає ніякої домовленостіміж сторонами про те, що на суму попередньої оплати наперіод затримки виконання зустрічного зобов'язання небудуть нараховуватись проценти, вони повинні нараховуватись за період, що визначається відповідно до ч. З ст. 693ЦК.

  2. Посилання в ч. З ст. 693 ЦК на ст. 536 ЦК підтверджує правильність висновку про те, що при попередній оплаті має місце (за період затримки виконання зустрічногообов'язку) або може мати місце, якщо це передбачено договором (за період від отримання коштів отримувачем до передання товарів, результатів робіт, послуг у встановленийстрок), користування чужими коштами.

  3. Розуміння користування чужими коштами, що випливає із ч. З ст. 693 та ч. 1 ст. 536 ЦК та викладене упопередньому пункті коментаря, дає можливість зробитивисновок про те, що розмір процентів за користування чужими грошовими коштами може встановлюватись законами та іншими актами цивільного законодавства, договорами стосовно не тільки купівлі-продажу, на що прямо зазначається в ч. З ст. 693 ЦК, а і стосовно будь-яких інших

216

217