Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

5 37 ЦК внесення грошей або цінних паперів у депозит державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса. Однак це допускається не завжди, а лише у випадках, передбачених ст. 537 ЦК: 1) при відсутності кредитора або його представника у місці виконання зобов'язання; 2) при ухиленні кредитора від прийняття виконання; 3) у разі іншого прострочення кредитора; 4) при відсутності представника недієздатного кредитора. У не передбачених законодавством випадках виконання шляхом передання грошової суми або цінних паперів у депозит державної контори або приватного нотаріуса не допускається, а здійснення такого виконання є неналежним.

  1. Передання грошей у депозит державної нотаріальноїконтори або приватного нотаріуса провадиться шляхом безготівкового перерахування коштів на поточний рахунок державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса вбанку, переказу грошей поштою або шляхом внесення готівки. При внесенні грошей готівкою не діють обмеженняна розрахунки готівкою, встановлені п. 2.3 Положення проведення касових операцій у національній валюті в Україні[346].

  2. Прийняття державною нотаріальною конторою абоприватним нотаріусом грошей або цінних паперів у депозит провадиться за місцем виконання зобов'язання (ст. 85Закону "Про нотаріат" [52]), що визначається відповіднодо ст. 532 ЦК.

  3. При прийнятті грошей або цінних паперів у депозитнотаріус не перевіряє підстав виникнення зобов'язання боржника, яке останній виконує у такий спосіб. Однак привнесенні грошей або цінних паперів у депозит нотаріус зобов'язаний запропонувати боржникові письмово або усноповідомити свої прізвище, ім'я, по-батькові (найменуванняюридичної особи), а також адресу. Боржник зобов'язанийтакож повідомити нотаріусу прізвище, ім'я, по батькові (найменування) та останню відому адресу кредитора, причини,з яких зобов'язання не може бути виконане безпосередньо.На боржника покладається також обов'язок зазначити підставу платежу і надати його розрахунок. Про прийняття грошей або цінних паперів у депозит нотаріус видає боржни-

Стаття 537-538

кові квитанцію. На прохання боржника напис про це може бути зроблений на договорі.

  1. На державну нотаріальну контору або приватного нотаріуса покладається обов'язок повідомити кредиторові про те,що боржник у порядку виконання зобов'язання перед нимвніс у депозит грошову суму або цінні папери. Якщо боржник не зазначив адресу кредитора, і нотаріусу його адреса невідома, нотаріус не може відмовити в прийнятті грошей абоцінних паперів у депозит, але він повинен при цьому повідомити боржника про те, що той зобов'язаний повідомити кредитора про виконання. Однак цей обов'язок боржника, встановлений п. 280 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України [364], не забезпечений будь-якими санкціями. Немає підстав і для твердження про те, щонеповідомлення боржником кредитора про вчинене виконання означає, що зобов'язання не виконане.

  2. Повернення грошових сум або цінних паперів боржникові, який вніс їх у депозит, допускається тільки за наявності письмової згоди кредитора, на користь якого бувзроблений внесок, або за рішенням суду.

  3. Кредитор за умови надання документів, що посвідчують особу (документів, що посвідчують право діяти відімені юридичної особи), вправі в будь-який час одержатигрошові кошти або цінні папери, внесені на його ім'я вдепозит державної нотаріальної контори або приватногонотаріуса. Гроші при цьому можуть бути на вимогу кредитора перераховані на його рахунок у банку.

9. Вимоги до боржника, що неналежне виконав зобов'язання шляхом внесення грошей або цінних паперів у депозит державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса, можуть бути пред'явлені в суді на загальних підставах.

Стаття 538. Зустрічне виконання зобов'язання

  1. Виконання свого обов'язку однією із сторін, яке відповідно до договору обумовлене виконанням другою стороноюсвого обов'язку, є зустрічним виконанням зобов'язання.

  2. При зустрічному виконанні зобов'язання сторони повинні виконувати свої обов'язки одночасно, якщо інше не

222

223