Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

Р езультати міжнародних конкурсів у сфері приватизації в Україні затверджуються наказом Голови Фонду державного майна. Разом із протоколом засідання конкурсного комітету цей наказ створює юридичний склад, у силу якого Фонд зобов'язується укласти договір купівлі-продажу відповідного об'єкта приватизації, а переможець конкурсу одержує таке право. Положення не дає підстави для висновку про те, що переможець конкурсу може бути примушений за результатами конкурсу до укладення договору. При відмові укласти договір він лише втрачає право на повернення застави серйозності, яка вноситься до закінчення встановленого строку. Що стосується Фонду, то він може бути примушений до укладення договору, оскільки всі його істотні умови містяться в переданому конкурсним комітетом претендентам проекті договору купівлі-продажу об'єкта приватизації.

  1. Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій енергетичних компаній [338] передбачаєможливість судового захисту прав, порушених при проведенні конкурсу (п. 101). Однак продавець (Фонд державного майна) і переможець конкурсу (покупець) повинні дійтизгоди щодо тексту договору купівлі-продажу об'єкта приватизації. Якщо такої згоди досягти у встановлений строкне вдається, орган приватизації може скасувати своє рішення(наказ) про визначення переможця конкурсу і почати переговори з учасником, що відповідно до рішення конкурсноїкомісії зайняв за кількістю балів друге місце. Це знижуєзначення юридичних фактів, які мають місце в процесі проведення конкурсу до підписання договору купівлі-продажуоб'єкта приватизації. Проте назване Положення не перешкоджає поданню в суді вимог про визнання недійснимирезультатів конкурсу (в тому числі й наказу про затвердження результатів конкурсу), про покладення на орган приватизації обов'язку затвердити результати конкурсу та почати з переможцем переговори на предмет погодження остаточного тексту договору купівлі-продажу об'єкта приватизації.

  2. Проведення конкурсу передбачене Законом "Про угодипро розподіл продукції" [112]. За результатами конкурсу з

Стаття650

його переможцем повинна бути укладена угода про розподіл продукції. Визначено і критерії, які повинні враховуватися при визначенні переможця конкурсу (ст. 7 названого Закону). Результати такого конкурсу породжують суб'єктивне право переможця конкурсу, що підлягає судовому захисту.

  1. Проведення конкурсів у сфері архітектури та містобудування передбачено ст. 6 Закону "Про архітектурнудіяльність" [104] і регулюється Порядком проведення архітектурних та містобудівних конкурсів [231]. За результатами конкурсів присуджуються премії, а переможці конкурсів,якщо інше не передбачено умовами конкурсу, одержуютьпереважне право на розробку проектної документації та найого реалізацію (на укладення відповідних договорів).

  2. Порядок організації проведення конкурсу на правопостачання і відпуску матеріальних цінностей державногорезерву, в тому числі мобілізаційного [292] містить лишенайбільш загальні положення, що регулюють відповіднівідносини. Проте норми названого Порядку можуть бутипідставою для подання вимоги про визнання результатівконкурсу недійсними (в разі порушення встановлених критеріїв визначення переможця) і про примушення до укладення договору (в разі ухилення Держкомрезерву від укладення договору з переможцем конкурсу).

  3. Закон "Про концесії" [ПО] встановлює основні засади проведення концесійного конкурсу і прямо не передбачає права концесієдавця відхилити результати конкурсу.Проте немає підстав ставити під сумнів це право концесієдавця, оскільки воно передбачене п. 37 Положення про проведення концесійного конкурсу та укладення концесійнихдоговорів на об'єкти права державної і комунальної власності, які надаються у концесію [234], яке затверджене Кабінетом Міністрів в силу прямого доручення, що дається вст. 7 Закону "Про концесії". Покладення на концесієдавцяобов'язку дати обгрунтовану відповідь (п. 37 названого Положення) не можна розглядати як обмеження зазначеногоправа концесієдавця. Тому захист прав претендентів у випадках порушення критеріїв визначення переможця конкурсу, відмови від оформлення чи неналежного оформлен-

764

765