Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

1. Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних

700

701

Глава 52

ф ормах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

  1. Договір приєднання може бути змінений або розірванийна вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключаєчи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов'язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цихумов за наявності у неї можливості брати участь у визначенніумов договору.

  2. Якщо вимога про зміну або розірвання договору пред'явлена стороною, яка приєдналася до нього у зв'язку зіздійсненням нею підприємницької діяльності, сторона, щонадала договір для приєднання, може відмовити у задоволенні цих вимог, якщо доведе, що сторона, яка приєдналася,знала або могла знати, на яких умовах вона приєдналася додоговору.

1. Господарська практика, що склалась до прийняттяЦивільного кодексу 2003 p., не знала договорів приєднання, які відповідали б всім ознакам, що наводяться у визначенні договору приєднання. Натомість, широке використовувались типові, примірні та інші нормативні договори.Слід очікувати, що практика скористається тими можливостями, які надає суб'єктам цивільного права ст. 634 ЦК.Укладення договорів приєднання передбачено також абза-цем п'ятим ч. 4 ст. 179 ГК [32]. Неможливість погодженнясторонами будь-яких умов договору приєднання у цій статтіпідкреслюється зазначенням на те, що інша сторона договору здійснює "вступ в договір", запропонований до приєднання. Проте, є одна умова договору приєднання, щоформулюється стороною, яка приєднується. Це — асортимент товарів, робіт, послуг, які будуть надані відповідно дотакого договору. Ч. 2 ст. 19 Закону "Про захист прав споживачів" [57] забороняє спонукання споживача до придбання товарів або послуг непотрібного йому асортименту.

2. Сфера можливого використання правової конструкціїдоговору приєднання є досить широкою. Застосування цієї

Стаття 634

правової конструкції є неможливим тільки тоді, коли зміст відносин сторін, що виникають на підставі договору, є складним. Так, численність умов, які повинні погодити підрядник і замовник за договором будівельного підряду, виключає укладення такого договору шляхом приєднання. В інших випадках це є можливим, якщо сторона, яка запропонувала договір про приєднання, розробила формуляри або інші стандартні форми та зробила запрошення до приєднання. Різновидом таких стандартних форм є типові умови договору прокату, встановлення яких передбачено ч. 2 ст. 787 ЦК услід за визнанням договору прокату договором приєднання.

  1. Як договори приєднання можуть укладатись публічнідоговори. Але немає перешкод для використання правовоїконструкції договору приєднання в інших випадках, якщоцьому не перешкоджає значне коло умов, що підлягаютьпогодженню сторонами.

  2. Ч. 1 ст. 634 ЦК досить суворо підходить до визначення договору приєднання: приєднання до запропонованогодоговору можливе тільки в цілому. Лише у випадках, колисторона запропонувала декілька договорів для приєднання,інша сторона має право вибрати певний договір, до якоговона приєднується в цілому.

  3. Оскільки для приєднання може бути запропонованотільки договір, що містить всі істотні умови, зручно було бвизнати пропозицію приєднатись до договору, що адресується невизначеному колу осіб, офертою. Але відповіднодо ч. 2 ст. 641 ЦК на характер пропозиції приєднуватися додоговору як оферти має бути спеціально вказано.

  4. Запропоновані умови договору приєднання не повиннісуперечити закону. Але визнання окремих умов договору приєднання недійсними за рішенням суду навряд чи є можливим. Для приєднання було запропоновано договір в цілому.Тому суд не зможе не прийняти до уваги доводи про те, щобез умов, про недійсність яких йдеться, договір не було бзапропоновано взагалі, і він підлягає визнанню недійсним вцілому. В зв'язку з цим ч. 2 ст. 634 ЦК встановлює підстави,за наявності яких договір не визнається недійсним в ціломуабо в частині, а підлягає зміні або розірванню на вимогу

702

703