Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

с луги (ст. 15). Встановлено (ст. 678 ЦК; ст. 14 Закону "Прр захист прав споживачів" [57]), що споживач при виявленні недоліків чи фальсифікації товару протягом гарантійного або інших встановлених строків, має право на свій вибір вимагати від продавця або виготовлювача: 1) безоплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем або третьою особою за рахунок споживача; 2) заміни неякісного (неналежного) товару на аналогічний товар належної якості; 3) відповідного зменшення купівельної ціни товару; 4) заміни товару на такий же товар іншої моделі з відповідним перерахуванням купівельної ціни; 5) розірвання договору і відшкодування збитків, яких він зазнав.

У наведених правилах звертають на себе увагу дві правові конструкції, які формулює законодавець. По-перше, законодавець допускає можливість пред'явлення вимоги до виготовлювача, тобто суб'єкта, що не є стороною зобов'язання. По-друге, одне з викладених правил передбачає можливість розірвання договору, який був уже виконаний. При виявленні згодом у межах встановленого строку факту неналежного виконання законодавець дає можливість сторонам зобов'язання та суду констатувати цей факт, визнати, що зобов'язання належне не виконане, що дає підставу сторонам для домовленості про розірвання договору, а суду — для винесення рішення про це і застосування встановлених законом наслідків.

5. Інша правова конструкція використовується законодавцем у тих випадках, коли суб'єкт підприємницької діяльності передав споживачеві товари, виконав роботи, надав послуги, що містять конструктивні, виробничі, рецептурні або інші недоліки. Зі ст. 17 Закону "Про захист прав споживачів" слід зробити висновок про те, що в цьому випадку після закінчення гарантійного строку зобов'язання не може бути визнане виконаним неналежним чином. Але при заподіянні шкоди життю, здоров'ю або майну споживача в результаті передання йому товару, виконання роботи чи надання послуги з конструктивними, виробничими, рецептурними або іншими недоліками споживач вправі вимагати відшкодування шкоди незалежно від того, перебував він

Стаття 599-600

раніше чи ні у договірних відносинах з виготовлювачем (виконавцем). Правовідносини між споживачем (потерпілим) і виготовлювачем в цьому випадку слід охарактеризувати як позадоговірні. На них поширюється дія норм ст. 1209-1211 ЦК і Закону "Про захист прав споживачів" [22].

6. Припинення зобов'язання виконанням, здійсненим належним чином, ніяк не впливає на зустрічне зобов'язання, що грунтується на тому ж договорі, що і зобов'язання, яке припинилось (правда, можливі випадки, коли з моментом виконання зобов'язання, про припинення якого йдеться, пов'язується строк виконання зустрічного зобов'язання).

Проте виконання чи неналежне виконання зустрічного зобов'язання, що грунтується на одному і тому ж договорі, що і зобов'язання, припинене унаслідок його належного виконання, може суттєво вплинути на долю уже виконаного зобов'язання. Відповідно до ст. 651 ЦК, численних спеціальних положень закону, що надають кредиторові право на розірвання договору або на інші односторонні дії, що тягнуть за собою припинення зобов'язання, яке вище назване зустрічним, правовідносини між сторонами припиняються (повністю або частково) в результаті розірвання договору. У відповідній частині виконання зобов'язання, що було в такий спосіб (шляхом виконання) припинене, втрачає правову підставу, в силу чого виникає зобов'язання в зв'язку з безпідставним набуттям майна (ст. 1212 ЦК).

Стаття 600. Припинення зобов'язання переданням відступного

1. Зобов'язання припиняється за згодою сторін внаслідок передання боржником кредиторові відступного (грошей, іншого майна тощо). Розмір, строки й порядок передання відступного встановлюються сторонами.

1. Передання відступного — це нова для вітчизняного цивільного законодавства правова конструкція. Вона запозичена із Цивільного кодексу Російської Федерації 1994 р. Ця підстава припинення зобов'язання схожа з новацією (ст. 604 ЦК) в такій мірі, що інколи відрізнити їх можна тільки за формальними ознаками — в залежності від того,

468

469