Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

н азваний Закон надає незареєстрованому обтяженню чинності не тільки у відносинах між кредитором і боржником, а і у їх відносинах з третіми особами.

Стаття 595. Обов'язки кредитора, який притримує річ у себе

  1. Кредитор, який притримує річ у себе, зобов'язаний негайно повідомити про це боржника.

  2. Кредитор відповідає за втрату, псування або пошкодження речі, яку він притримує в себе, якщо втрата, псуванняабо пошкодження сталися з його вини.

  3. Кредитор не має права користуватися річчю, яку вінпритримує у себе.

  1. На кредитора покладається обов'язок негайно повідомити боржника про те, що він притримує річ. Наслідкомневиконання цього обов'язку може бути вимога боржникапро відшкодування збитків, оскільки притримання речі безповідомлення про це боржника, набуває ознаки правопорушення.

  2. Якщо ч. 1 ст. 594 ЦК покладає на кредитора ризиквипадкового знищення або випадкового пошкодження речі,логічно зробити висновок про те, що він відповідає передборжником за незбереження речі (її втрату, псування абопошкодження), що сталося внаслідок вини боржника. Неправильним було б протиставляти положення ч. 2 ст. 585 тач. 1 ст. 594 ЦК та робити звідси висновок про те, щокредитор, який притримує річ, в силу ч. 2 ст. 595 ЦК ненесе ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження притримуваної речі.

Стаття 596. Розпорядження річчю, яку притримує кредитор

  1. До кредитора, який притримує у себе річ боржника, непереходить право власності на неї.

  2. Боржник, річ якого кредитор притримує, має право розпорядитися нею, повідомивши набувача про притримання речіі права кредитора.

Стаття 594-597

  1. Із факта притримання речі право власності до кредитора не переходить. Але право кредитора на притримання може стосуватися і речі, яка належить йому направі власності і яку кредитор відповідно до закону ідоговору має передати боржникові. Можливо, як раз зметою усунення будь-яких сумнівів щодо цього у ст.856 ЦК і сформульоване положення про право підрядника притримати річ.

  2. Боржник, якщо він є власником речі, що притримується, зберігає право розпорядження річчю. Але таке розпорядження не впливає на правовідносини щодо притримання в інший спосіб, ніж заміна власника речі, що притримується, який (власник) вправі вимагати від кредитора,що притримує річ, виконання обов'язків перед боржником,невиконання зобов'язання яким стало підставою притримання.

Стаття 597. Задоволення вимог за рахунок речі, яку притримує кредитор

1. Вимоги кредитора, який притримує річ у себе, задовольняються з її вартості відповідно до статті 591 цього Кодексу.

1. Звернення стягнення на нерухоме майно, що притримується, здійснюється відповідно до Закону "Про іпотеку" [146] (але звернення стягнення на підставі виконавчого напису нотаріуса є неможливим). Звернення стягнення на рухоме майно, що притримується, здійснюється відповідно до Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]. Лише стосовно вантажу, що є відповідно до ст. 916 ЦК предметом притримання, ч. 4 ст. 310 ГК [32] встановлює спеціальний порядок реалізації. Зі спли-вом місячного строку після повідомлення перевізником одержувача про прибуття вантажу вантаж вважається невитре-буваним і реалізується у встановленому законодавством порядку. Таким законодавством є правила реалізації вантажів. Спеціальний механізм реалізації предмета притримування встановлений ст. 874 ЦК стосовно договору побутового підряду.

444

445