Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

с торони, яка приєдналася. Такими є: 1) позбавлення сторони, шо приєдналася, прав, які звичайно в таких зобов'язаннях надаються; 2) договір виключає або обмежує відповідальність сторони, що запропонувала договір для приєднання; 3) договір містить інші умови, що є явно обтяжливими для сторони, яка приєдналася.

  1. Вимога сторони, яка приєдналася, про зміну або розірвання договору може бути задоволена, якщо ця сторонадоведе, що, виходячи із своїх інтересів, вона не прийняла бумов договору, якби у неї була можливість брати участь увизначенні умов договору.

  2. Право сторони, яка приєдналася, вимагати зміни аборозірвання договору обмежується, якщо ця сторона єпідприємцем: ця вимога не підлягає задоволенню, якщосторона, яка запропонувала договір для приєднання, доведе, що інша сторона знала або могла знати, на яких умовахвона приєдналася до договору.

  3. Наведене у попередньому пункті коментаря положення поширюється і на зобов'язання (між суб'єктами господарювання, між суб'єктами господарювання та споживачами — юридичними і фізичними особами). Разом з тим догосподарських зобов'язань застосовуються спеціальні положення ч. 2 ст. 207 ГК [32]. Вони визнають нікчемниминаступні умови господарських зобов'язань: 1) які виключають або обмежують відповідальність виробника продукції,виконавця робіт (послуг) або взагалі не покладають на зобов'язану сторону певних обов'язків; 2) допускають односторонню відмову від зобов'язання з боку виконавця абоодносторонню зміну виконавцем його умов; 3) вимагаютьвід одержувача товару (послуги) сплати непропорційно великого розміру санкцій в разі відмови його від договору іне встановлюють аналогічної санкції для виконавця.

Стаття 635. Попередній договір

1. Попереднім є договір, сторони якого зобов'язуються протягом певного строку (у певний термін) укласти договір в майбутньому (основний договір) на умовах, встановлених попереднім договором..

704

Стаття 634-635

Законом може бути встановлено обмеження щодо строку (терміну), в який має бути укладений основний договір на підставі попереднього договору.

Істотні умови основного договору, що не встановлені попереднім договором, погоджуються у порядку, встановленому сторонами у попередньому договорі, якщо такий порядок не встановлений актами цивільного законодавства.

Попередній договір укладається у формі, встановленій для основного договору, а якщо форма основного договору не встановлена, — у письмовій формі.

  1. Сторона, яка необгрунтовано ухиляється від укладеннядоговору, передбаченого попереднім договором, повиннавідшкодувати другій стороні збитки, завдані простроченням,якщо інше не встановлено попереднім договором або актамицивільного законодавства.

  2. Зобов'язання, встановлене попереднім договором, припиняється, якщо основний договір не укладений протягом строку(у термін), встановленого попереднім договором, або якщожодна із сторін не направить другій стороні пропозицію пройого укладення.

  3. Договір про наміри (протокол про наміри тощо), якщов ньому немає волевиявлення сторін щодо надання йому силипопереднього договору, не вважається попереднім договоромо

705

  1. Укладення попередніх договорів передбачається ст.635 ЦК, а в сфері, на яку поширюється чинність Господарського кодексу, — ст. 182 ГК. До прийняття новогоЦивільного і Господарського кодексів правова конструкціяпопереднього договору прямо законодавством не визнавалась, але і не заборонялась. П. 16 Положення про поставкитоварів народного споживання [392] встановлює, що можливе укладення довгострокових договорів поставки, які передбачають погодження умов договорів поставки на коженрік в межах строку дії довгострокового договору. Це булоопосередкованим визнанням правової конструкції попереднього договору.

  2. Попередній договір в ст. 634 ЦК і ст. 182 ГК визначається майже однаково. Лише стосовно строку укладенняосновного договору на виконання попереднього договорувиявились розбіжності між Цивільним та Господарським