Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать
  1. Предметом застави може бути будь-яке майно (зокремаріч, цінні папери, майнові права), що може бути відчуженезаставодавцем і на яке може бути звернене стягнення»

  2. Предметом застави може бути майно, яке заставодавецьнабуде після виникнення застави (майбутній урожай, приплідхудоби тощо).

  3. Права заставодержателя (право застави) на річ, яка єпредметом застави, поширюються на її приналежності, якщоінше не встановлено договором. Право застави поширюєтьсяна плоди, продукцію та доходи, одержані від використаннязаставленого майна, у випадках, встановлених договором.

  4. Предметом застави не можуть бути національні, культурні та історичні цінності, які є об'єктами права державноївласності і занесені або підлягають занесенню до Державного реєстру національної культурної спадщини.

  5. Предметом застави не можуть бути вимоги, які маютьособистий характер, а також інші вимоги, застава яких заборонена законом.

  6. Предмет застави залишається у заставодавця, якщо іншене встановлено договором або законом.

  7. Застава окремих видів майна може бути заборонена абообмежена законом.

1. За загальним правилом, предметом застави може бути будь-яке майно, що може бути відчужене заставодавцем ї на яке може бути звернене стягнення. Якщо укладено договір застави речі, вважаються заставленими приналежності

363

Глава 49

д о цієї речі (ч. З ст. 576 ЦК; частина четверта ст. 5 Закону "Про іпотеку" [146]; п. І частини першої ст. 6 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]), але сторони вправі в договорі застави передбачити інше. Право застави відповідно до ч. З ст. 576 ЦК поширюється на плоди, продукцію та доходи, отримані від використання заставленого майна, лише у випадках, встановлених договором. Але спеціальним правилом п. 2 частини першої ст. 6 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" стосовно рухомого майна встановлено, що обтяження, в тому числі і застава, поширюються на продукцію, плоди та доходи, які виробляються, добуваються, одержуються від використання предмета обтяження, якщо інше не передбачено законом або договором. Це правило і підлягає переважному застосуванню перед ч. 2 ст. 576 ЦК.

2. Предметом застави може бути майно, якого заставодавець набуде після виникнення права застави (майбутній урожай, приплід худоби тощо). Коли після перелічення певних предметів, явищ вживається слово "тощо", логічно зробити висновок про те, що на інші предмети чи явища відповідне висловлювання поширюється за умови, що вони можуть бути поставлені в один ряд з предметами чи явищами, що названі. Виходячи із цього, положення ч. 2 ст. 576 ЦК не можна поширити на ті об'єкти, які стануть власністю заставодавця в силу правочинів.

Частина третя ст. 4 Закону "Про заставу" [51] близька за змістом до ч. 2 ст. 576 ЦК, але ця остання не виключає застави будь-якого майна, яке стане власністю заставодавця в майбутньому. її застосування в частині, що суперечить ч. 2 ст. 576, є неможливим, оскільки перевагу при правозас-тосуванні має закон, що прийнятий пізніше (в даному випадку — Цивільний кодекс). Проте, щодо рухомого майна частина третя ст. 5 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" допускає обтяження (зокрема, заставу) будь-якого рухомого майна, яке стане власністю боржника (заставодавця) у майбутньому (без обмежень, крім тих, що встановлюються законом). Частина друга ст. 5 Закону "Про іпотеку" також визнає предметом іпотеки не-

Стаття576

рухоме майно, що стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору. Умовою передання в іпотеку такого нерухомого майна є документальне підтвердження іпотекодавцем право на набуття ним у власність відповідного нерухомого майна в майбутньому.

  1. Предметом застави може бути частина будівлі, споруди, іншого нерухомого майна, якщо вона виділена в натурі,а право власності на неї зареєстроване як на окремий об'єктнерухомості (частина третя ст. 5 Закону "Про іпотеку"). Безцього частина будівлі, споруди, іншого об'єкта нерухомогомайна не може бути предметом іпотеки.

  2. Предметом застави можуть бути гроші (готівкові табезготівкові) та цінні папери, в тому числі такі, що посвідчують корпоративні права, якщо інше не встановленоактами законодавства. Правда, гроші на рахунках у банкахможуть бути предметом застави за правилами, встановленими для застави майнових прав (п. 33 Роз'яснення Вищого арбітражного суду "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням Закону України"Про заставу" [382]).

5. Предметом застави можуть бути валютні цінності, втому числі готівкова і безготівкова валюта. При цьому валюта і валютні цінності відповідно до ст. 9 Закону "Прозаставу" можуть знаходитися у володінні заставодавця, зас-таводержателя або третьої особи. Особа може передавати взаставу валютні цінності, що знаходяться в її власності.При цьому слід враховувати, що володіння майном (в томучислі й коштами) вважається правомірним, поки інше невстановлено судом, господарським судом, третейським судом (ст. 50 Закону "Про власність" [38]). Передання валютних цінностей у заставу не охоплюється поняттям валютних операцій (п. 2 частини першої ст. 1 Декрету "Просистему валютного регулювання і валютного контролю"[157]), тому на заставу валютних цінностей не поширюються обмеження, встановлені названим Декретом. Тількиу випадку, коли передання валютних цінностей у заставупов'язане з ввезенням, переказом і пересиланням валютнихцінностей за межі території України, діють обмеження, встановлені названим Декретом.

364

365