Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

х оча б це і було передбачено договором застави (крім випадків, коли одержано індивідуальний дозвіл Національного банку, що є малоймовірним). Тому ст. 22 Закону "Про заставу" [51] і встановлює, що реалізація заставлених валютних цінностей (у тому числі і безготівкової іноземної валюти) провадиться в порядку, встановленому законодавством. Вщповідно до ст. 6 Декрету "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" [157] торгівля іноземною валютою здійснюється уповноваженими банками виключно на міжбанківському валютному ринку, включаючи міжбанківську валютну біржу. Якщо заставлена іноземна валюта знаходиться в банку, що має право продажу валюти на міжбанківському валютному ринку, державний виконавець зобов'язує банк протягом семи днів продати валюту в обсязі, що дозволяє задовольнити вимоги заставодержателя, і перерахувати виручені кошти на депозитний рахунок відповідного відділу державної виконавчої служби. Якщо ж банк, у якому знаходиться заставлена іноземна валюта, не має права продажу валюти, вона підлягає у відповідній сумі перерахуванню на рахунок банку, що має право продажу валюти, для її реалізації (п. 5.2.2; 5.2.3 Інструкції про проведення виконавчих дій [323]). До реалізації іноземної валюти на неї повинне бути звернене стягнення рішенням суду. Договором застави може бути встановлено, що звернення стягнення на заставлене майно здійснюється шляхом укладення заставодержателем і заставодавцем договору або здійснення заставодержателем одностороннього правочину (заяви про звернення стягнення). Однак угода сторін договору застави та одностороння заява заставодержателя не визнаються Законом "Про виконавче провадження" [100] виконавчими документами, тому їх примусове виконання неможливе (якщо заставодавець добровільно не передав заставлену іноземну валюту або валютні цінності для реалізації відповідно до законодавства).

37. Якщо вирученої від продажу заставленого майна суми недостатньо для повного задоволення забезпечених заставою вимог заставодержателя, він має право одержати суму, якої не вистачає для повного задоволення його вимог, за рахунок іншого майна боржника. Однак викладене правило

Стаття591

ст. 24 Закону "Про заставу" є диспозитивним: договором може бути встановлено інше. Інше може бути також встановлено законом. Однак у чинних законах будь-яких спеціальних правил щодо цього немає. При цьому заставодер-жатель не має будь-яких переваг перед іншими кредиторами. Його вимоги задовольняються в порядку черговості, встановленої законодавством (ст. 44 Закону "Про виконавче провадження"). Такі ж наслідки настають у випадках, коли заставодержатель (стягувач) відмовився залишити за собою заставлене майно, не реалізоване в процесі виконавчого провадження (п. З частини першої ст. 40 Закону "Про виконавче провадження").

38. Організація, що здійснювала реалізацію заставленого майна, частину коштів, виручених від реалізації, залишає в себе як комісійну винагороду (її розмір визначається договором між відділом державної виконавчої служби та цією організацією), а іншу частину цих коштів перераховує на реєстраційний рахунок з обліку депозитних сум, який відділ державної виконавчої служби відкриває у відповідному органі Державного казначейства. Виконавчий збір (ст. 46 Закону "Про виконавче провадження") може вщповідно до вказівки державного виконавця перераховуватися організацією, що здійснювала реалізацію заставленого майна, на рахунок відділу державної виконавчої служби. Якщо ж він безпосередньо на цей рахунок не був перерахований, він перераховується з реєстраційного рахунку державної виконавчої служби в органі Державного казначейства до того, як з цього рахунку будуть перераховані кошти заставодержателю. Та, що залишилася, частина грошової суми, вирученої від продажу заставленого майна, у межах забезпечених заставою вимог заставодержателя перераховується на його рахунок у банку (з реєстраційного рахунку державної виконавчої служби в органі Державного казначейства). Фізичній особі, що не має рахунку в банку, належні грошові суми з виторгу від реалізації заставленого майна, можуть пересилатися поштою або виплачуватися готівкою. Можлива видача іменних чеків (п. 11.12.13 Інструкції про проведення виконавчих дій).

431