Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

і ншою особою (майновим поручителем), при заміні боржника припиняється, якщо тільки майновий поручитель не погодився забезпечувати виконання зобов'язання новим боржником. Це правило ч. 1 ст. 523 ЦК поширюється на всі випадки заміни боржника, а не стосується тільки переведення боргу на підставі правочину.

§ 7. Притримання Стаття 594. Право притримання

1. Кредитор, який правомірно володіє річчю, що підлягає передачі боржникові або особі, вказаній боржником, у разі невиконання ним у строк зобов'язання щодо оплати цієї речі або відшкодування кредиторові пов'язаних з нею витрат та інших збитків має право притримати її у себе до виконання боржником зобов'язання.

2. Притриманням речі можуть забезпечуватись інші вимоги кредитора, якщо інше не встановлено договором або зако-

3. Кредитор має право притримати річ у себе також уразі, якщо права на неї, які виникли після передачі речі уволодіння кредитора, набула третя особа.

4. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження притриманої речі несе кредитор, якщо інше не встановлено законом.

1. Право притримання — це нова правова конструкція для вітчизняного цивільного права. З цим пов'язана недостатня визначеність терміну, яким ця правова конструкція позначається. У ст. 594 ЦК (в заголовку і ч. 2) вживається термін "притримання". Цей же термін вживається у частині третій ст. 14 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]. У заголовку ст. 856 ЦК вживається термін "притримування". Цивілізоване ставлення до закону диктує вживати термін "притримування", коли йдеться про право підрядника притримати результат роботи, устаткування, залишок невикористаного матеріалу тощо. В решті випадків належить вживати термін "притримання". Але викладене не може бути підставою для тверд-

442

Стаття 593-594

ження про те, що застосування ст. 856 ЦК виключає застосування ст. 594-597 ЦК. •

2. Правова конструкція притримання може застосовуватись у всіх випадках, коли наявними є умови, що називаються у ч. 1 ст. 594 ЦК. Вони такі: 1) кредитор правомірноволодіє річчю, що підлягає переданню боржникові або особі,яку визначає боржник; 2) невиконання боржником у встановлений строк зобов'язання щодо оплати цієї речі, абощодо відшкодування кредиторові пов'язаних з нею витратчи інших збитків. У відповідних випадках строк виконаннязобов'язання боржника оплатити річ визначається відповідно до ч. 2 ст. 530 ЦК, яка може застосовуватись і стосовнозобов'язання про відшкодування збитків.

Спеціальне зазначення в ст. 856 ЦК на право підрядника притримати річ не виключає застосування притримання в інших випадках, що підпадають під дію ст. 594-597 ЦК.

  1. Спеціальним законом або договором можуть встановлюватись інші вимоги (крім вимог щодо оплати речі, відшкодування збитків, пов'язаних з нею), що забезпечуютьсяпритриманням.

  2. Притримання можливе стосовно як рухомого, так інерухомого майна. Набуття третьою особою права на майно, що притримується, не припиняє права кредитора напритримання.

  3. На виняток із загального правила ст. 323 ЦК, щопокладає ризик випадкового знищення або пошкодженняречі на власника, ч. 4 ст. 594 ЦК покладає цей ризик накредитора, який притримує річ, незалежно від того, хто євласником речі, яку притримує кредитор.

  4. Кредитор не зобов'язаний реєструвати притриманнярухомого майна в Державному реєстрі обтяжень рухомогомайна. Але для отримання пріоритету він може зареєструвати притримання як вид обтяження. В цьому разі кредитор отримує пріоритет з моменту реєстрації притримання вназваному Державному реєстрі.

Незареєстроване притримання має вищий пріоритет перед іншими незареєстрованими обтяженнями (частина третя ст. 14 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень"). Це — один із двох випадків, коли

443