Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48 —-

Стаття 536. Проценти

  1. За користування чужими грошовими коштами боржникзобов'язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановленодоговором між фізичними особами.

  2. Розмір процентів за користування чужими грошовимикоштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

  1. Проблема визначення процентів набула певної гостроти. І справа не в тому, що Цивільний кодекс услід заЗаконом "Про оподаткування прибутку підприємств" [88](ч. 1.10 ст. 1) використовує термін "проценти", в той час якГосподарський кодекс [32] надає перевагу терміну "відсотки" (ч. З ст. 198; ч. 2 ст. 231). В цивільному законодавствіцим термінам надається один і той же зміст. Тому вибіродного із них стосується мовознавства, а не юриспруденції.

  2. Визначення процентів наводиться в ч. 1.10 ст. 1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств". Тут проценти розуміються як платіж за грошовий кредит, за використання грошових коштів на умовах депозиту та за придбання товарів в розстрочку. Робиться також застереженняпро те, що до категорії процентів не можуть належати платежі за іншими цивільно-правовими договорами. Наведенерозуміння процентів можна сприйняти як базове. Але послідовне його проведення в сфері цивільного права, особливо згаданого застереження, було б неправильним. Невипадково в ст. 1 згаданого Закону записано, що терміни врозумінні, яке в них визначаються, використовуються вцьому Законі. За межами названого Закону наведені в ньому визначення можуть використовуватись, але не обов'язково, і за умови, що це не буде суперечити змісту або сутівідповідних правовідносин.

  3. Дія ст. 536 ЦК не поширюється на проценти, щонараховуються відповідно до закону або договору за товарний кредит, оскільки при цьому не здійснюється користування чужими коштами. Товарний кредит визначається якпередання товарів, результатів робіт, послуг покупцю (замовникові) з відстроченням кінцевого розрахунку на певний строк з умовою про виплату процентів (п. 1.11.2 ч.

Стаття536

1.11 ст. 1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств"). Це визначення доцільно застосовувати до цивільно-правових відносин в частині, в якій здійснюється передання на умовах товарного кредиту товарів, результатів робіт, послуг. Разом з тим неприйнятним є зазначення тільки на відстрочення оплати. Суті товарного кредиту не буде суперечити не тільки відстрочення, а і розстрочення оплати. Товарний кредит свого часу був легалізований ч. 5 ст. 24 Закону "Про підприємства в Україні". Після визнання цього Закону таким, що втратив чинність, загальною правовою підставою для товарного кредиту стала ст. 1057 ЦК, що визначає комерційний кредит та включає до його змісту передання товарів, результатів робіт та послуг з умовою про розстрочення або відстрочення їх оплати. В зв'язку з цим слід визнати, що в сфері дії Цивільного кодексу товарний кредит є повністю припустимим, оскільки при цьому сторони відповідного договору не виходять за межі, встановлені цивільним законодавством (ст. 13 ЦК). Спеціальні правила про товарний кредит, сформульовані в ст. 694, 706 ЦК стосовно купівлі-продажу, не виключають виконання робіт та надання послуг на умовах товарного кредиту.

4. У сфері чинності Господарського кодексу встановлено підстави застосування відсотків за грошовими зобов'язаннями. Формулювання "за грошовими зобов'язаннями", що міститься в ч. 1 ст. 199 ГК, поширюється на товарний кредит, оскільки поняття товарного кредиту означає не що інше, як відстрочення чи розстрочення грошового зобов'язання. Пов'язане з ним зобов'язання щодо передання товарів, виконання робіт чи надання послуг виконується раніше (до виконання зустрічного грошового зобов'язання) і припиняється. Проценти у господарських зобов'язаннях, що є грошовими, застосовуються у випадках, розмірах і порядку, визначених законом або договором. Законом, що передбачає застосування відсотків у Господарських зобов'язаннях у разі надання товарного кредиту, є ст. 1057 ЦК. Отже, проценти за товарний кредит можуть встановлюватись і таким видом цивільно-правових договорів як господарські, а ч, 5.5 ст. 5 Закону "Про оподаткування прибутку

214

215