Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

  1. Щ е більш обмежені можливості встановлюються длязміни договору за рішенням суду в зв'язку з істотною зміноюобставин. Законодавець виходить із того, що захист інте-ресів сторін договору у випадках істотної зміни обставин вдостатній мірі здійснюється шляхом надання права вимагати розірвання договору. Тому зміна договору за рішеннямсуду в зв'язку з істотною зміною обставин допускаєтьсялише в двох випадках: 1) якщо розірвання договору суперечить суспільним інтересам; 2) якщо розірвання договорупотягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати,необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.

  2. Правила ст. 652 ЦК про зміну або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин застосовуютьсяпоряд із спеціальними правилами подібного змісту. Відповідно до ч. 1 ст. 724 ЦК дарувальник має право відмовитися від передання дарунка у майбутньому, якщо після укладення договору його майновий стан істотно погіршився. Цеправило стосується розірвання договору дарування тількишляхом односторонньої відмови від договору.

  3. У разі виникнення у відчужувача за договором довічного утримання (догляду) потреби у видах матеріальногозабезпечення та догляду, не передбачених договором, відчу-жувач може звернутись до суду з вимогою про покладенняна набувача обов'язку надати такі види утримання чи догляду. Суд має вирішувати справу відповідно до засад справедливості та розумності (ч. 2 ст. 749 ЦК). Це правило маєчастковий характер і не може виключати застосування загальних правил ст. 542 ЦК про зміну або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин.

  4. Не виключає застосування ст. 652 ЦК ч. 4 ст. 844ЦК. Вона застосовується у випадках, коли виникла необхідність проведення додаткових робіт і у зв'язку з цим —істотного перевищення визначеного приблизного кошторису. Якщо підрядник попередив замовника про виникненнязазначених обставин, а замовник не погодився на перевищення кошторису, підрядник має право розірвати договіршляхом повідомлення про відмову від договору підряду вформі, що відповідає ст. 205-208 і 654 ЦК. При розірванні

Стаття652

договору на підставі ч. 4 ст. 844 ЦК не треба додержуватись вимог, встановлених ч. 2 ст, 652 ЦК. Такі ж правила встановлено ст. 848 ЦК на випадок невиконання замовником вимог підрядника щодо заміни недоброякісного або непридатного матеріалу, зміни вказівок про спосіб виконання робіт, усунення інших обставин, що загрожують якості або придатності результату роботи. Відповідно до абзацу другого ч. 5 ст. 844 ЦК підрядник має право вимагати розірвання договору у судовому порядкуу випадках, коли виникла необхідність у збільшенні кошторису, а замовник відмовився від збільшення кошторису. При цьому закон не передбачає захисту права підрядника вимагати збільшення кошторису шляхом зміни договору, а допускає лише примусове розірвання договору.

9. Особа, яка здійснила передплату чи купила цінні папери до опублікування інформації про зміни в господарськійдіяльності емітента, що впливають на вартість цінних паперів або доходи по них, має право на розірвання укладеного договору в односторонньому порядку (шляхом вчинення одностороннього правочину). Строк, впродовж якого набувач акцій має право на вчинення такого правочину,дорівнює 15 дням після публікації відповідної інформації(частина перша ст. 37 Закону "Про цінні папери і фондовубіржу" [42]). Звертає на себе увагу та обставина, що прицьому не встановлене обмеження строку до опублікуваннязазначеної інформації, на який поширюється наведене положення.

10. Поряд з положеннями, що уточнюють або розширюють коло підстав, за наявності яких можливе розірваннядоговору у зв'язку із зміною обставин, в Цивільному кодексі формулюються і такі правила, які встановлюють підстави виникнення права пред'явлення вимоги про розірваннядоговору в зв'язку із зміною обставин і при цьому виключають дію ст. 652 ЦК. Так, ч. 2 ст. 834 ЦК надає позичко-давцеві право вимагати розірвання договору і поверненняречі. Ці спеціальні правила разв'язують ті ж питання, що іст. 651,652 ЦК, а тому виключають застосування останніхщодо позички. Таким чином, будь-яка істотна зміна обставин, що підпадає під ст. 652 ЦК, не дає права позичкодав-

796

797