Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

9 . Осільки заміна боржника (переведення боргу) допускається лише за наявності згоди кредитора, у ст. 520-52;ЦК не формулюються обмеження на заміну боржника (переведення боргу). Проте, спеціальними правилами вон*встановлюються. Так, в порядку спадкування не може бут*замінений боржник у зобов'язаннях щодо відшкодуваньморальної шкоди, сплати неустойки, крім випадків, коли heжиття спадкодавця судом було прийнято рішення про»відшкодування моральної шкоди або про стягнення неус-*тойки (ч. 2, 3 ст. 1231 ЦК).

10. Якщо укладення угоди про переведення боргу зачіпає активи платника податків, що перебувають у податковій заставі, це допускається лише за згодою відповідногооргану державної податкової служби (підпункт "б" п. 8.6.1частини 8.6 ст. 8 Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державнимицільовими фондами" [86]). За відсутності такої згоди пра-вочин щодо переведення боргу має визнаватись недійснимна підставі ч. 1 ст. 215 і ч. 1 ст. 203 ЦК. При цьому наведене положення Закону "Про порядок погашення зобов'язаньплатників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" [121] має кваліфікуватись як таке, що формулює одночасно і норму податкового права, і норму цивільного права.

Стаття 521. Форма правочину щодо заміни боржника у зобов'язанні

L Форма правочину щодо заміни боржника у зобов'язанні визначається відповідно до положень статті 513 цього Кодексу*

1. Форма правочину щодо заміни боржника у зобов'язанні повинна відповідати вимогам, які встановлені ст. 513 ЦК стосовно правочинів про заміну кредитора в зобов'язанні. У відповідних випадках правочин щодо заміни боржника в зобов'язанні підлягає нотаріальному посвідченню і державній реєстрації.

Стаття 522. Заперечення нового боржника у зобов'язанні проти вимоги кредитора

Стаття 520-524

1. Новий боржник у зобов'язанні має право висунути проти вимоги кредитора всі заперечення, що грунтуються на відносинах між кредитором і первісним боржником.

1. Новий боржник має право висувати проти кредитора будь-які заперечення, що грунтуються тільки на зобов'язанні, в якому відбулася заміна боржника, а не на інших зобов'язаннях. Якщо первісний боржник не скористався правом зробити заяву про зарахування зустрічних вимог до переведення боргу, новий боржник не може посилатися на наявність зобов'язання кредитора перед первісним боржником з метою заперечення свого зобов'язання перед кредитором.

Стаття 523. Правові наслідки заміни боржника у зобов'язанні, забезпеченому порукою або заставою

  1. Порука або застава, встановлена іншою особою, припиняється після заміни боржника, якщо поручитель або заставодавець не погодився забезпечувати виконання зобов'язання новим боржником.

  2. Застава, встановлена первісним боржником, зберігається після заміни боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

  1. У разі заміни боржника порука і майнова порука припиняються. Поручитель або майновий поручитель можутьдати згоду забезпечувати виконання зобов'язання новимборжником. Така згода є правочином і повинна даватись вформі, в якій було укладено договір поруки чи договір застави з участю майнового поручителя.

  2. Застава, встановлена первісним боржником, при замініборжника в зобов'язанні зберігається в повному обсязі. Однакзаконом і договором може передбачатись, що заміна боржника в зобов'язанні тягне припинення застави, встановленої первісним боржником.

Стаття 524. Валюта зобов'язання