Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

т вердження зачіпають сутність правової конструкції обтяження. Тим часом, про права боржника та обмеження прав обтяжувача йдеться не тільки в ст. З, а і в ст. 4, частині четвертої ст. 36 Закону [155].

8. Зміст обтяження визначається Законом, але Закон допускає можливість вирішення у відповідних договорах питання про права та обов'язки обтяжувача і боржника.

9. Рухоме майно може бути предметом обтяження, якщовоно належить особі на праві власності або на праві господарського відання. У разі обмеження права розпоряджаннярухомим майном згодою іншої особи така ж згода необхідна і для його обтяження (частина друга ст. 5 Закону). Державні і комунальні комерційні підприємства мають правовідчужувати, передавати в заставу майнові об'єкти, що належать до основних фондів, лише за попередню згодоюоргану, до сфери управління якого входить це підприємство (ч. 2 ст. 75; ч. 9 ст. 78 ГК [32]). Отже, при наданнізгоди на відчуження рухомого майна, що належить до основних фондів зазначених підприємств, повинна надаватись і згода на обтяження, якщо в результаті укладеннядоговору про відчуження майна обтяження виникає напідставі закону, або договір передбачає виникнення обтяження. Якщо відповідний державний орган або орган місцевого самоврядування дав згоду на відчуження такого май—на, але не дав згоду на обтяження, то обтяження не виникає, хоч би його виникнення в таких випадках передбачалось Законом. Тим більше, воно не може виникати в такихвипадках на підставі договору. Закон не допускає обтяження майна, що належить особі на праві оперативного управління. Таке речове право належить казенним підприємствам(ст. 77 ГК) і установам, що фінансуються із бюджетів (ст.39 Закону "Про власність" [38]).

10. Предметом обтяження може бути рухоме майно, яке стане власністю боржника у майбутньому (частина третя ст. 5 Закону). Порівняємо це правило із ст. 5 Закону "Про іпотеку" [146], відповідно до якої предметом іпотеки може бути нерухоме майно, що стане власністю іпотекодавця в майбутньому за умови документального підтвердження іпо-текодавцем набуття права власності в майбутньому. Сто-

Стаття597

совно предмета обтяження такої вимоги (документального підтвердження) немає. Але ж встановлюється (ст. 7 Закону), що у правочині, на підставі якого або у зв'язку з яким виникає обтяження, повинен визначатись опис предмета обтяження. Відсутність опису предмета обтяження, або наявність опису, який не дозволяє ідентифікувати предмет обтяження, тягне недійсність (нікчемність) обтяження. Це слід розуміти так, що предметом обтяження може бути як індивідуально визначене рухоме майно, так і рухоме майно, що зазвичай визначається родовими ознаками. Але останнє має бути визначене в такий спосіб, який дозволяє ідентифікувати предмет обтяження (як, наприклад, товари в обороті та переробці, що є предметом застави). Недійсність обтяження у зв'язку з відсутністю належного опису предмета обтяження не тягне недійсності відповідного правочи-ну в цілому. В цьому випадку за аналогією слід застосовувати ч. З ст. 548 ЦК (недійсність правочину щодо забезпечення виконання зобов'язання не спричиняє недійсність основного зобов'язання).

  1. Обтяження певного рухомого майна поширюється,якщо інше не встановлено законом або договором, на: 1)приналежності рухомої речі (ст. 186 ЦК); 2) продукцію,плоди і доходи (ст. 189 ЦК); 3) будь-яке рухоме майно, щозаміщує початковий предмет обтяження і може бути ідентифіковане як таке (новий "Мерседес", на якому возятьначальника, заміщує "Запорожець", що використовувавсядля таких цілей до того, як "Запорожець" став непридатним для цього після аварії). Якщо інше не встановленодоговором, це правило має переважно застосовуватись перед правилами Цивільного Кодексу і Закону "Про заставу"[51] про заміну предмета застави); 4) доходи від відчуження предмета обтяження, якщо вони можуть бути ідентифіковані як такі; 5) страхове відшкодування, інше відшкодування, отримане боржником унаслідок втрати предмета обтяження.

  2. Рухоме майно може бути предметом декількох обтяжень, якщо інше не встановлено законом або договором, напідставі якого виникло обтяження. Зокрема, договір, напідставі якого виникло приватне обтяження, не може забо-

452

453