Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

т а іпотеки у власність або володіння і користування на підставі договорів про відчуження предмета, про спільну діяльність, договорів лізингу, оренди, договорів про надання предмета іпотеки у користування. Отже, наступна іпотека, хоч би вона була зареєстрована, а попередня іпотека не була зареєстрована, якщо іпотекодержатель не дав на неї згоди, є нікчемною.

20. Закон "Про іпотеку" [146] передбачає введення вцивільний обіг нового виду цінних паперів — заставних.Заставна — це борговий цінний папір, який засвідчує безумовне право його власника на отримання від боржника виконання за основним зобов'язанням, за умови, що вонопідлягає виконанню в грошовій формі, а в разі невиконання основного зобов'язання — право звернути стягнення напредмет іпотеки. Заставна оформляється, якщо це передбачено іпотечним договором. Заставна може передаватисьшляхом вчинення індосаменту. Державною комісією з ціннихпаперів та фондового ринку затверджене Положення провимоги до стандартної (типової) форми бланка заставної[358].

21. При ліквідації юридичної особи-іпотекодавця іпотекодержатель отримує право на звернення стягнення на заставлене майно незалежно від настання строку виконаннязобов'зання. Це відповідає загальному правилу ч. З ст. 590ЦК. Такі ж права іпотекодержатель отримує у разі порушення провадження у справі про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (частинадруга ст. 33 Закону "Про іпотеку"). Це спеціальне правилопідлягає переважному застосуванню перед положеннями ч.2 ст. 12 (введення мораторію на задоволення вимог кредиторів) і ч. 1 ст. 31 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" [108] (вонавідносить вимоги, забезпечені заставою, до першої чергивимог кредиторів), оскільки в зв'язку з введенням в діюЗакону "Про іпотеку" законодавчі та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом,застосовуються у частині, що не суперечить цьому Закону(п. 2 розділу VI "Прикінцеві положення" Закону "Про іпотеку".

Стаття575

22. Ч. З ст. 33 Закону "Про іпотеку" передбачає можливість застосування трьох форм звернення стягнення напредмет іпотеки: 1) шляхом звернення до суду з позовомпро звернення стягнення на предмет іпотеки; 2) шляхомзвернення до нотаріуса з заявою про видачу виконавчогонапису; 3) шляхом укладення іпотекодавцем та іпотекодер-жателем договору про задоволення вимог іпотекодержате-

ля.

23. Із ст. 35 Закону "Про іпотеку" випливає, що звернення до суду з позовом про звернення стягнення на предметіпотеки, звернення з заявою про видачу виконавчого написуможливі тільки за умови дотримання положень частини першої ст. 35 Закону "Про іпотеку", що передбачають: 1) пред'явлення боржникові (у відповідних випадках — також майновому поручителю) письмової вимоги про усунення порушення забезпеченого іпотекою зобов'язання, в якому встановлюється не менш як тридцятиденний строк для усуненняпорушення та міститься попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги; 2)незадоволення вимоги іпотекодержателя протягом встановленого іпотекодержателем строку, який не може бути меншимтридцяти днів. Недотримання цих правил є перешкодою длязвернення стягнення на предмет іпотеки (не настали юридичні факти, що породжують матеріальне право на звернення стягнення на предмет іпотеки), але не перешкоджає зверненню з позовом до боржника про виконання забезпеченогоіпотекою зобов'язання. Викладені правила не можна тлумачити так, що вони обмежують доступ до правосуддя, бо вонине позбавляють права на звернення до суду, а встановлюютьюридичні факти, на підставі яких виникає не право на звернення до суду, а цивільне (матеріальне) право на зверненнястягнення на предмет іпотеки. Такими юридичними фактамиє пред'явлення письмової вимоги, сплив встановленого строку та неусунення боржником порушення забезпеченого іпотекою зобов'язання.

24. Сторони іпотечного договору можуть домовитись про звернення стягнення на предмет іпотеки, уклавши договір про задоволення вимог іпотекодержателя. Такий договір може бути укладений в будь-який час до набрання законної сили

338

339