Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

26 А. Г. Ярем,» 2

8*1

Глава 53

зміною або розірванням договору. Ці моменти відповідно до тексту закону співпадають: зобов'язання припиняється в момент досягнення домовленості про зміну або припинення договору (очевидно, у формі, яка вимагається законом) або в момент набрання законної сили рішенням суду за позовом про зміну або розірвання договору. Домовленістю сторін може бути встановлене інше. Інше може бути обумовлене і характером зміни договору. Ці два винятки не виключають встановлення іншого і законом. Це — дуже суттєво, бо ч. З ст. 653 ЦК не вирішує питання про те, що ж саме розуміється під словами "зобов'язання змінюється або припиняється". Якщо зобов'язання розуміти так, як це випливає із ст. 509 ЦК (як односторонній правовий зв'язок — одна сторона несе обов'язки, а інша має права), то, очевидно, відповідно до ч. З ст. 653 ЦК припиняється (змінюється) не одне зобов'язання, а припиняються два пов'язаних між собою зістрічних зобов'язання, що грунтуються на одному і тому ж договорі. Але ж цим не дається вичерпна відповідь на поставлене вище питання. Тому наслідки зміни або розірвання договору слід проаналізувати стосовно окремих видів договорів і зобов'язань.

9. У разі зміни або розірвання договору, за загальним правилом ч. 4 ст. 653 ЦК, сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов'язанням до моменту зміни або розірвання договору. Інше може бути встановлено лише договором або законом. Наведене загальне правило є занадто жорстким стосовно обох сторін договору, а не тільки стосовно сторони, яка припустилася істотного порушення договору. Воно є особливо жорстким на фоні правила ч. З ст. 652 ЦК, яке поширюється на випадки зміни або розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин та передбачає необхідність справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням договору. З огляду на це суттєвого значення набувають правила спеціальних законів, умови договорів про наслідки зміни або розірвання договорів, а також положення ч. 5 ст. 653 ЦК, що покладає на сторону, яка припустилась істотного порушення договору, обов'язок відшкодувати збитки, завдані зміною або розірванням договору.

802

Стаття653

Правда, кваліфікувати майно чи гроші, які передані за договором до його зміни або розірвання та передання яких втратило підставу, як збитки неможливо. До того ж відшкодування збитків є мірою відповідальності, що застосовується за.наявності вини (ст. 614 ЦК; ст. 216-218 ГК [32]), а набуття чи збереження майна, що у зв'язку з розірванням договору втратило підставу, часто не пов'язане з виною.

10. Враховуючи невиправдану жорсткість правила ч. 4ст. 653 ЦК, треба шукати можливості приведення його убільшу відповідність до принципів добросовісності, справедливості та розумності. Це можливо шляхом встановлення договором або законом іншого. Не поширюється чинністьч. 4 ст. 653 ЦК також на випадки, коли договір припиняється не в зв'язку з його розірванням (але припиненнядоговору шляхом односторонньої відмови від нього підпадає під поняття розірвання договору). В решті випадківневиправдана жорсткість ч. 4 ст. 653 ЦК має бути скориго-вана постановою Пленуму Верховного Суду України, якиймає право давати роз'яснення судам загальної юрисдикції зпитань застосування законодавства (п. 6 ч. 2 ст. 55 Закону"Про судоустрій України" [138]). Слід визнати, що у випадках, коли пряме застосування ч. 4 ст. 653 ЦК буде суперечити загальним засадам цивільного законодавства, належить враховувати ці засади. З огляду на можливість такогороз'яснення в подальшому аналізуються положення Цивільного кодексу про наслідки розірвання або зміни договорів стосовно окремих видів договорів.

11. У разі зниження ціни на вимогу покупця в зв'язку зтим, що продавець не виконав свого обов'язку попередитипокупця про всі права третіх осіб на товар, що продається(ст. 659 ЦК), має місце істотне порушення договору, якйого зміст розуміється у ч. 1 ст. 628 ЦК. Оскільки сторонине мають права вимагати того, що було виконане до моменту зміни договору (ч. 4 ст. 653 ЦК), а порушення, якогоприпустився продавець за відповідних умов може бути кваліфіковане як істотне, різниця між раніше сплаченою покупцем ціною і зниженою ціною може бути стягнена зпродавця в вигляді збитків. Якщо з урахуванням конкретних обставин порушення, якого припустився продавець,

26*

803