Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

т и висновок про те, що установник управління зобов'язаний в повідомленні про відмову від договору зробити посилання на причину. Вона може будь-якою, в тому числі суто суб'єктивною, але вона має відповідати принципам добросовісності, справедливості і розумності. Відмова установника управління припиняє дію договору управління майном в строк, визначений у повідомленні про відмову. Цей строк не може бути меншим трьох місяців, якщо інше не встановлено договором.

  1. Договір банківського вкладу як з умовою про видачувкладу на першу вимогу, так і з умовою про поверненнявкладу зі спливом встановленого договором строку, можебути розірваний вкладником на свій розсуд в будь-якийчас. Це випливає із ч. 1 ст. 1060 ЦК, що надає правовкладникові вимагати видачі або повернення вкладу на свійрозсуд. Пред'явлення такої вимоги стосовно договору банківського вкладу є правочином, що вчиняється шляхомздійснення конклюдентних дій та спрямований на розірвання договору (відмову від нього). Можливість вчиненняцього правочину шляхом здійснення конклюдентних дійвипливає із ч. 1 ст. 1060 ЦК.

  2. Договір банківського рахунку розривається за заявою клієнта, тобто шляхом вчинення одностороннього правочину в будь-який час (ч. 1 ст. 1075 ЦК).

  3. Кожна із сторін договору комерційної концесу'вправіна свій розсуд в будь-який час заявити про відмову віддоговору (розірвання договору шляхом вчинення одностороннього правочину). Приписується при цьому повідомити другу сторону про відмову від договору не менш як зашість місяців, якщо більш тривалий строк не встановленийдоговором (ч. 1 ст. 1126 ЦК). Повідомлення (заява) провідмову від договору як односторонній правочин підлягаєдержавній реєстрації (ч. 2 ст. 1126 ЦК).

  4. Учасник безстрокового договору простого товариствавправі в будь-який час зробити заяву про відмову від подальшої участі у договорі. Договір стосовно цього учасникаприпиняється в день, вказаний в такій заяві, але він неможе бути меншим трьох місяців (ч. 1 ст. 1142 ЦК). Порядз цим безстроковий договір простого товариства може при-

Стаття651

пинятись з інших підстав, передбачених ст. 1141 ЦК, але він не може припинятись на підставі ст. 65J, 652 ЦК в зв'язку з наявністю спеціальних правил ст. 1141 ЦК.

Зміна договору шляхом вчинення одностороннього правочину

  1. Замовник за договором будівельного підряду незалежно від будь-яких обставин на свій розсуд вправі вносити зміни до проектно-кошторисної документації до початкуробіт або під час їх виконання. Це означає відповідну змінузмісту договору підряду. Встановлені такі обмеження цьогоправа замовника: 1) додаткові роботи, викликані такимизмінами, за вартістю не повинні перевищувати десятивідсотків визначеної у кошторисі ціни; 2) при цьому неповинен змінюватись характер робіт, визначених договором (ч. 1 ст. 878 ЦК).

  2. Замовник має право на свій розсуд вносити і такізміни до проектно-кошторисної документації, які передбачають підвищення вартості робіт більш як на десятьвідсотків. Але в таких випадках підрядникові надається можливість вибору: 1) він може погодитись з односторонньоюзміною змісту договору замовником; 2) він може відмовитись від договору (ч. 2 ст. 878 ЦК).

  3. Не пов'язується з будь-якими обставинами правобанку змінити розмір процентів, які виплачуються на вклади на вимогу, якщо інше не передбачено договором (ч. 2 ст.1061 ЦК).

  4. За наявності умов, встановлених частиною десятою ст.20 Закону "Про туризм", туроператору (турагенту) надаєтьсяправо в односторонньому порядку змінити ціну туристичного продукту в межах п'яти процентів його первісної вартості,якщо це передбачено договором про надання туристичнихпослуг. Якщо туроператор (турагент) у такий спосіб змінивціну, турист має право відмовитись від договору.

  5. Правоволоділець за договором комерційної концесіїне позбавляється права в будь-який час змінити торговельну марку чи інше позначення, що є предметом такого договору. Але така зміна дає користувачеві право вимагати розірвання договору (ст. 1128 ЦК).

792

793