Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 36

ристання твору без згоди автора, яке (використання) не визнається порушенням прав останнього.

Стаття 435. Суб'єкти авторського права

  1. Первинним суб'єктом авторського права є автор твору.За відсутності доказів іншого автором твору вважається фізичнаособа, зазначена звичайним способом як автор на оригіналіабо примірнику твору (презумпція авторства).

  2. Суб'єктами авторського права є також інші фізичні таюридичні особи, які набули прав на твори відповідно до договору або закону.

  1. Автор називається (ч. 1 ст. 435 ЦК; ч. 1 ст. 11 Закону[128]) первинним суб'єктом авторського права. Автор — цезавжди фізична особа. Особа, що зазначена звичайним способом як автор на оригіналі або на примірнику твору, вважається автором, якщо інше не встановлено судом. Такимчином, тягар доведення того, що зазначена на оригіналі чипримірнику твору особа не є автором, покладається на позивача, що спростовує авторство особи, що зазначена якавтор.

  2. Суб'єктами авторського права вважаються також іншіособи, які набули майнових прав на об'єкти авторськогоправа. Це — работодавець, особа, на замовлення якої створено об'єкт авторського права, особа, що набула авторськихправ за договорами про відчуження авторського права чинадання ліцензії, особа, що набула авторського права напідставі іншого цивільно-правового договору, юридичнаособа, до статутного фонду чи майна якої внесено авторське право. В ч. 1 ст. 15 Закону прямо зазначається на те, щопісля передання майнових прав автора відповідно до ст. 31Закону набувач цих прав стає суб'єктом авторського права.

  3. Законодавство України формулює правову конструкцію службового твору. У ст. 1 Закону службовий твір визначається як "твір, створений автором у порядку виконання службових обов'язків відповідно до службового завдання чи трудового договору (контракту) між ним і роботодавцем". Із ч. 2 ст. 16 Закону випливає, що до категорії службових творів належать і такі, які створені на підставі цив-

Стаття 434-436

ільно-правових договорів. Ст. 1112 ЦК передбачає укладення цивільно-правових договорів про створення на замовлення і використання об'єктів права інтелектуальної власності. Такі договори можуть укладатись і про створення об'єктів авторського права. Авторське особисте немай-нове право на службовий твір належить його авторові. Виключне майнове право на службовий твір належить роботодавцеві, якщо інше не передбачено трудовим або цивільно-правовим договором.

Стаття 436. Співавторство