Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 48

д иторш вони отримують право регресної вимоги в розмірі, що відповідає розподілу зобов'язання між солідарними боржниками.

2. Несплачене одним або декількома із солідарних боржників припадає на кожного із решти боржників у рівних частках.

Стаття 545. Підтвердження виконання зобов'язання

  1. Прийнявши виконання зобов'язання, кредитор повиненна вимогу боржника видати йому розписку про одержаннявиконання частково або в повному обсязі.

  2. Якщо боржник видав кредиторові борговий документ,кредитор, приймаючи виконання зобов'язання, повинен повернути його боржникові. У разі неможливості поверненняборгового документа кредитор повинен вказати про це у розписці, яку він видає.

  3. Наявність боргового документа у боржника підтверджуєвиконання ним свого обов'язку.

  4. У разі відмови кредитора повернути борговий документабо видати розписку боржник має право затримати виконання зобов'язання. У цьому разі настає прострочення кредитора.

  1. Цивільний кодекс, хоч і визнає дії на виконання договорів правочинами (ч. З ст. 206 ЦК), не встановлює загальних вимог до способів і форм підтвердження (посвідчення) виконання зобов'язань. Для порівняння слід звернутиувагу на правила про форми правочинів і договорів, якимприсвячена значна кількість норм Цивільного кодексу. Лишерозписка та повернення боргового документа як спосібпідтвердження виконання зобов'язань стали предметом увагиЦивільного кодексу. Відповідно до ст. 545 ЦК на кредитора покладається обов'язок на вимогу боржника видати останньому розписку про одержання виконання в цілому абочастиною. У разі часткового виконання зобов'язання кредитор, який прийняв виконання, зобов'язаний видати розписку про одержання часткового виконання зобов'язання.

  2. Під борговим документом у ст. 545 ЦК розумієтьсябудь-який документ, що був виданий боржником кредито-

Стаття 544-545

рові та підтверджує зобов'язання боржника. Про один із видів боргових документів — розписку позичальника або інший документ, що підтверджує передання йому позикодавцем грошової суми або певної кількості речей, — йдеться у ст. 1047 ЦК. Борговими документами є квитанції, що видаються на підтвердження зобов'язання надати послуги або виконати роботу. їх передання кредитором боржникові зазвичай є неможливим, оскільки вони слугують доказами прав кредитора, що випливають із гарантійних чи інших зобов'язань боржника, встановлених актами цивільного законодавства або договором. В таких випадках кредитор зобов'язаний видати розписку боржникові або вчинити свій підпис на примірникові квитанції (на її корінці), що залишається у боржника. Положення ст. 545 ЦК застосовуються до номерних жетонів, що видають на підтвердження прийняття речі на зберігання до камери схову (ч. 2 ст. 972 ЦК). Знаходження боргового документа у кредитора підтверджує наявність зобов'язання. Тому у випадках, коли такий документ був виданий боржником кредиторові, на кредитора покладається обов'язок повернути борговий документ боржникові. Якщо кредитор не має можливості повернути боржникові борговий документ (через втрату тощо), він зобов'язаний видати боржникові розписку і вказати в ній на неможливість повернення боржникові боргового документа.

  1. Хоч наявність боргового документа у боржника іпідтверджує виконання ним зобов'язання, кредитор не позбавлений права спростувати цю презумпцію. Для цього вінповинен надати докази, які б з достовірністю підтверджували, що насправді боржник зобов'язання не виконував.

  2. Невиконання кредитором обов'язку належним чиномпідтвердити виконання боржником зобов'язання дає правоборжникові затримати виконання. В цьому випадку наступають наслідки, встановлені ст. 613 ЦК на випадок прострочення кредитора. Ці наслідки наступають і в тих випадках, коли боржник мав можливість виконати зобов'язання шляхом внесення грошей або цінних паперів в депозит нотаріуса (ст. 537 ЦК).

  3. Цивільний кодекс регулює лише відносини з приводупосвідчення виконання зобов'язання між такими суб'єкта-

238

239