Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 35

н ості [2], Угоди про співробітництво в галузі охорони авторського права і суміжних прав [7]. ЗО червня 2003 р. набули чинності для України Договір про патентне право та Інструкція до Договору про патентне право [14].

Стаття 419 о Співвідношення права інтелектуальної власності та права власності

  1. Право інтелектуальної власності та право власності наріч не залежать одне від одного.

  2. Перехід права на об'єкт права інтелектуальної власності не означає переходу права власності на річ.

  3. Перехід права власності на річ не означає переходуправа на об'єкт права інтелектуальної власності.

  1. Ст. 419 ЦК чітко розмежовує суб'єктивне правоособи на об'єкт інтелектуальної власності і речове правона матеріальний об'єкт, в якому зафіксовано об'єкт права інтелектуальної власності. Слід враховувати, шо об'єкти інтелектуальної власності в різній мірі пов'язані зматеріальними об'єктами, в яких вони виражені. Одні ізних можуть відтворюватись великим накладом, що даєможливість значній кількості осіб придбавати у власністьматеріальні об'єкти, в яких виражено об'єкт права інтелектуальної власності, та використовувати їх на свій розсуд, в тому числі здійснювати подальше відчуження об'єкта, не порушуючи прав автора (але відтворення такихоб'єктів є порушенням майнового права автора). Іншіоб'єкти інтелектуальної власності (твори образотворчогомистецтва) меншою мірою здатні до відтворення. Можнавиготовити копію чи репродукцію картини, але ж цінністьоригінала і копії (репродукції) є різною. Тому набуттяособою речового права на твір образотворчого мистецтвапороджує труднощі для реалізації автором права інтелектуальної власності.

  2. З метою забезпечення інтересів суб'єктів права інтелектуальної власності, з одного боку, та суб'єктів речовогоправа на матеріальний об'єкт, в якому виражено об'єкт праваінтелектуальної власності, — з іншого, законодавець встановлює спеціальні правила. Так, ст. 26 Закону "Про ав-

Стаття418-420

торське право та суміжні права1' [128] визнає (дещо обмежене) право автора на доступ до твору образотворчого мистецтва у разі передання права власності на матеріальний об'єкт, в якому виражено такий твір, іншій особі. Але і в таких випадках в силу речового права суб'єкт не отримує права інтелектуальної власності. Власник картини може виставити її у себе у вітальні, але тільки остільки, оскільки він не перетворив вітальню у місце публічної демонстрації творів образотворчого мистецтва, на яке є чинними авторські права (не має значення, за плату чи безоплатно здійснюється така демонстрація). Право публічної демонстрації чи публічного показу і в цьому випадку залишається виключним правом автора, яке може бути отримане тільки зі згоди автора.

Стаття 420. Об'єкти права інтелектуальної власності

1. До об'єктів права інтелектуальної власності, зокрема, належать:

літературні та художні твори;

комп'ютерні програми;

компіляції даних (бази даних);

виконання;

фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення;

наукові відкриття;

винаходи, корисні моделі, промислові зразки;

компонування (топографії) інтегральних мікросхем;

раціоналізаторські пропозиції;

сорти рослин, породи тварин;

комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення;

комерційні таємниці.

1. Перелік об'єктів інтелектуальної власності, що наводиться в ст. 420 ЦК, відповідає їх розумінню, що склалося в міжнародній правотворчій практиці (див., наприклад, ст. 2 Конвенції, що засновує Всесвітню організацію інтелектуальної власності [9]), у вітчизняному законодавстві та юридичній науці.