Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

з ень вантажів граничного строку зберігання, який н«повинен перевищувати ЗО діб. Слід, однак, враховуватищо Статут залізниць України [216] є підзаконним актонТому виникнення заставного права на підставі Статуїзалізниць і права на реалізацію заставленого вантажу ісилу факту закінчення встановленого строку зберіганнівантажу суперечило б ч. 1 ст. 574 ЦК, частині третій ст|1 Закону "Про заставу" [51] (застава виникає в сшдоговору, закону або рішення суду).

Не допомагає вирішенню цього питання і перекваліфі- і кація правовідносин, що при цьому виникають, як правовідносин щодо притримання. Правовою підставою для цього є ч. 4 ст. 916 ЦК> відповідно до якої перевізник вправі притримати переданий йому для перевезення вантаж для забезпечення внесення провізної плати та інших платежів. Справа в тому, що ст. 597 ЦК встановлює, що права кредитора, який притримує річ, реалізуються відповідно до ст. 591 ЦК, тобто предмет притримання підлягає реалізації з публічних торгів в порядку, встановленому законом. Але ж закон не встановлює порядку проведення публічних торгів за відсутності виконавчого документу. Так фактично виключається реалізація права перевізника на притримання вантажу. Нормативне вирішення цієї проблеми є тільки стосовно зобов'язань перевезення, що кваліфікуються як господарські. Ч. 4 ст. 310 ГК дає перевізникові право реалізувати у встановленому законодавством порядку (мається на увазі, Правилами перевезення вантажів) вантаж, не одержаний протягом місяця після повідомлення перевізником одержувача про прибуття вантажу на його адресу.

Стаття 575. Окремі види застав

  1. Іпотекою є застава нерухомого майна, що залишаєтьсяу володінні заставодавця або третьої особи.

  2. Закладом є застава рухомого майна, що передається уволодіння заставодержателя або за його наказом — у володіння третій особі.

  3. Правила про іпотеку землі та інші окремі види заставвстановлюються законом.

Стаття 574-575

1. Ця стаття передбачає можливість існування окремихвидів застав. Стосовно окремих видів застав встановлюються спеціальні правила. Вони коментуються нижче.

Іпотека

  1. Відносини щодо іпотеки регулюються Законом "Проіпотеку" [146]. В частині, яка не врегульована названимЗаконом, відносини щодо іпотеки регулюються Цивільнимкодексом, ст. 133 Земельного кодексу [28]. Не виключаєтьсязастосування до іпотеки деяких положень Закону "Про заставу" (зокрема, ст. 56-64). Господарський кодекс не формулює положень щодо іпотеки. Положення про іпотекуформулюються в ст. 5-Ю та інших Закону "Про іпотечнекредитування операції з консолідованим іпотечним боргомта іпотечні сертифікати" [147]. Іпотека вважається перспективним напрямком розвитку правовідносин щодо забезпечення виконання зобов'язань. Тому приймаються ібудуть прийматись нормативно-правові акти, що поширюються на ці правовідносини. Зокрема, передбачається прийняття закону про державний реєстр прав на нерухоме майно. До введення його в дію стосовно іпотеки буде застосовуватись Тимчасовий порядок державної реєстрації іпотек[251], який затверджено Кабінетом Міністрів відповіднодо п. 6 розділу IV "Прикінцеві положення" Закону "Проіпотеку".

  2. Ст. 1 Закону "Про іпотеку" визначає нерухоме майно(нерухомість) так же, як і ч. 1 ст. 181 ЦК. Додатково лишезазначається на таку ознаку нерухомого майна, як те, щовоно невід'ємно пов'язане з земельною ділянкою. Відповідно до законодавчої практики зарубіжних країн та міжнародних договорів правовий режим нерухомого майна у відносинах щодо іпотеки поширюється на повітряні та морськісудна, судна внутрішнього (водного) плавання, космічніоб'єкти. Таке ж правило встановлюється абзацом другимст. 1 Закону "Про іпотеку". Це відповідає ч. 1 ст. 181 ЦК,яка допускає можливість поширення законом режиму нерухомої речі на названі об'єкти. Але відносини щодо іпотеки морського торговельного судна регулюються переважност. 364-378 КТМ [24].

330

331