Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

м ство має право передавати в заставу лише за попередньою згодою органу, до сфери управління якого воно входить (ч 2 ст. 75; ч. 4 ст. 77 ГК [32]).

  1. Оскільки предметом застави може бути лише майно,на яке може бути звернене стягнення, предметом договорузастави, поки діє мораторій, встановлений Законом "Провведення мораторію на примусову реалізацію майна" [134],не може бути майно, на яке поширюється дія цього Закону. Він поширюється на майно державних підприємств, атакож господарських товариств, у статутних фондах якихчастка держави складає не менше 25 відсотків. Мораторійпоширюється на нерухоме майно, інші основні засоби виробництва, що забезпечують ведення виробничої діяльності,а також на акції (частки, паї), що належать державі в майнігосподарських товариств.

  2. Звернення стягнення на корпоративні права, щоне посвідчені цінними паперами, законодавство Українине передбачає. Отже, ці права не можуть бути предметомзастави. Але предметом застави можуть бути майно, якемає право одержати учасник при виході з господарського товариства, як майно, що стане власністю заставодавця після укладення договору застави (частина третя ст. 5Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155]), тобто виділене відповідно до ст.131, 140 ЦК, ст. 57 і 73 Закону "Про господарські товариства" [44], а також право учасника товариства на одержання частини прибутку господарського товариства напідставі ст. 116 ЦК.

Чинне законодавство не допускає також застави паю у виробничому чи споживчому кооперативі, паю, що належить учаснику споживчого товариства, але майно, на яке член кооперативу отримає право при виході із кооперативу, може бути предметом застави.

14. Застава земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, допускається. Щодо земель сільськогосподарського призначення встановлено, що вони можуть бути предметом застави тільки в силу договорів, у яких заставодержателями виступають банки (ст. 133 Земельного кодексу [28]).

Стаття576

15. Застава абсолютних речових прав відповідно до законодавства України є неможливою, оскільки заставі підлягаєвідповідне майно, а не ці права. Застава абсолютних правна об'єкти інтелектуальної власності можлива, оскільки мовайде про майнові права. Немайнові права на об'єкти інтелектуальної власності не можуть бути предметом застави,оскільки вони не відносяться до категорії майна, яке є предметом застави за визначенням.

Право на відшкодування моральної шкоди визнається немайновим, тому воно не може бути предметом застави.

16. Не можуть бути предметом застави майнові права,що мають особистий характер (право на відшкодуванняшкоди; заподіяної шляхом ушкодження здоров'я фізичноїособи або у зв'язку із заподіянням смерті). Не буде відповідати закону застава тих прав, що не мають цивільно-правового змісту а передбачені спеціальними галузями законодавства — трудовим (право на заробітну плату, гарантійніта компенсаційні виплати, інші матеріальні права в рамкахтрудових правовідносин), правом соціального страхуванняі забезпечення, сімейним (право на одержання аліментів)

тощо.

Не можуть бути предметом застави й інші права, відчуження яких не допускається. Так, Правила користування місцевим телефонним зв'язком [204] не допускають можливості відступлення прав абонента місцевого телефонного зв'язку. Ст. 824 ЦК і положення Житлового кодексу [18] не передбачають, як правило, відчуження прав наймача за договором найму житла.

  1. Не може бути предметом застави майно, що перебуває у власності фізичних осіб, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами. Перелік майнагромадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами, є додатком до Закону "Про виконавче провадження" [100].

  2. Застава державного майна здійснюється за згодоюФонду державного майна України (його регіональних органів— щодо підприємств, приватизація яких здійснюється безпосередньо регіональними відділеннями) відповідно до ст.11 Закону "Про заставу" у випадках, якщо в заставу пере-

368

369