Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 35

2 . Умови передання майнових прав інтелектуальної власності можуть бути визначені договором, який укладається відповідно до цього Кодексу та іншого закону,

  1. Право розпоряджання об'єктом інтелектуальної власності (майновим правом, що входить до складу права інтелектуальної власності) є правомочністю, що входить до складуправа інтелектуальної власності, яке розуміється як абсолютне право. Здійснюється право розпоряджання у відносних правовідносинах (зобов'язаннях). Ці відносини регулюються нормами зобов'язального права. Але законодавецьвизнав за необхідне включити до Книги четвертої Цивільного кодексу деякі положення, що стосуються договорів,які укладаються в порядку розпоряджання об'єктами інтелектуальної власності.

  2. Передання майнового права на об'єкт права інтелектуальної власності та надання іншим особам права на використання такого об'єкта є двома найбільш поширеними способами розпоряджання правом інтелектуальної власності. Крімтого, допускаються і такі способи розпоряджання правом інтелектуальної власності як передання його в заставу, використання у спільній діяльності, внесення до статутного або складеного капіталу юридичних осіб. Перелік способів введенняоб'єктів інтелектуальної власності в комерційний обіг, щонаводиться в ст. 427 ЦК, не є вичерпним. Інші способиможуть встановлюватись законом. Допускається встановлення інших способів і договором. Це означає, що законодавецьдозволяє введення в комерційний обіг об'єктів інтелектуальної власності будь-яким способом, погодженим сторонамицивільно-правового договору, якщо такий спосіб не суперечить закону. Зокрема, укладення договору дарування майнових прав, що входять до складу права інтелектуальної власності, відповідає ч. 1 ст. 717 ЦК. Застава майнових прав наоб'єкти інтелектуальної власності грунтується на ч. 1 ст. 576ЦК, використання цих прав у спільній діяльності відповідаєст. 1130, 1132 ЦК, а внесення до статутного чи складеногокапіталу господарського товариства - ч. 2 ст. 115 ЦК.

Стаття 428. Здійснення права інтелектуальної власності, яке належить кільком особам

Стаття 427-428

1. Право інтелектуальної власності, яке належить кільком особам спільно, може здійснюватися за договором між ними. У разі відсутності такого договору право інтелектуальної власності, яке належить кільком особам, здійснюється спільно.

  1. Критерієм для визнання співавторства є участь суб'єкта в створенні об'єкта власності інтелектуальною, творчою працею. Спеціальними законами стосовно окремихоб'єктів інтелектуальної власності встановлюється, за якихумов особи не визнаються співавторами (ст. 8 Закону "Проохорону прав на винаходи та корисні моделі" [117]; ст. 6Закону "Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем" [93]). Співавторами не можуть бути визнані особи,що надали творцеві (авторові, винахідникові) технічну, організаційну чи матеріальну допомогу при створенні об'єктаінтелектуальної власності або оформленні необхідних документів.

  2. Співавтори або інші особи, яким спільно належитьправо інтелектуальної власності, можуть домовитись пропорядок здійснення свого права і укласти відповідний договір. Такий договір може передбачати право укладенняправочинів щодо об'єкта спільної інтелектуальної власностіоднією або декількома із осіб, яким належить це право.Якщо такий договір учасники права спільної інтелектуальної власності не уклали, вони здійснюють своє правоспільно. Оскільки недосягнення учасниками права інтелектуальної власності згоди щодо здійснення цього права неможна кваліфікувати як порушення, суд не може вирішитиспір між учасниками права інтелектуальної власності. Неможе суд вирішити такий спір і в порядку захисту інтересу,оскільки захист інтересу не може здійснюватись всуперечінтересам інших суб'єктів. В принципі, такого ж підходузаконодавець дотримується і стосовно здійснення праваспільної сумісної власності (ст. 369 ЦК). Правда, стосовнооб'єктів речового права, що знаходяться у спільній суміснійвласності, допускається виділ частин. Але ж за неможливості виділу можлива виплата компенсації ініціатору виділу. Право інтелектуальної власності реально поділити неможливо. Тому законодавець і залишив виключно на розсуд учасників спільної інтелектуальної власності питання

п ро порядок здійснення права на об'єкт інтелектуальної власності.

3. Викладене в цій статті правило не виключає чинності положень спеціальних законів, відповідно до яких можливе, за відсутності відповідної згоди, використання об'єкту інтелектуальної власності кожною із осіб-співвласників об'єкта інтелектуальної власності на свій розсуд, крім відчуження об'єкта або надання права на його використання.

Стаття 4 29. Права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору