Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 50

Н епред'явлення виконавчого документа до стягнення не може бути замінене угодою, підписаною боржником і стя-гувачем. Навіть і добровільне повне або часткове перерахування грошових сум, що підлягають стягненню відповідно до виконавчого документа, не припиняє виконавчого провадження, якщо тільки таро це не складений державним виконавцем акт, що підписується стягувачем і боржником (ст. ЗО Закону "Про виконавче провадження* (100]). Але складення такого акту можливе лише у випадках, якщо у справі ведеться виконавче провадження, тобто воно неможливе, якщо не порушене виконавче провадження, або воно зупинене чи закрите.

Аналогічним чином не може бути зроблене зарахування заборгованості за зобов'язанням іншого матеріально-правового змісту на стягнену судом заборгованість.

  1. Юридично неоднорідними є цивільно-правові вимоги про оплату поставлених товарів, виконаних робіт, наданих послуг, з одного боку, і про стягнення неустойки заненалежне виконання зобов'язання, зустрічні вимоги, змістяких складає цивільно-правова відповідальність — відшкодування шкоди, сплата відповідно до ст. 625 ЦК процентіві сум індексації заборгованості — з іншого.

  2. Хоча в ст. 601 ЦК мова йде про зарахування вимоги,букві цієї статті не суперечить зарахування кількох вимог зоднієї та другої сторони, оскільки при цьому відбуваєтьсязарахування кожної вимоги окремо, а також зарахуваннячастини вимоги, оскільки із суті зобов'язання, що можеприпинятися зарахуванням, на наш погляд, звичайно випливає можливість виконання його частинами (ст. 529 ЦК).

  3. Зарахуванням може припинятися вимога, строк якоїнастав, або строк якої не зазначений чи визначений моментом витребування. Якщо строк вимоги не настав, можливелише укладення угоди про погашення взаємних зобов'язань відповідно до ст. 604 ЦК. Строк вимоги слід вважатитаким, що настав, в останній день своєчасного виконаннявідповідного юридичного обов'язку, встановлений договором або такий, що випливає із законодавства (суб'єктивнеправо кредитора, що існує до цього, не має ознак вимоги).Отже, заява про зарахування щодо вимог, строк яких виз-

Стаття601

начений, може бути зроблена в перший чи наступні дні після початку перебігу строку позовної давності (ст. 261 ЦК). Правило про допустимість припинення зарахуванням лише вимоги, строк якої настав,, або строк якої не зазначений чи визначений моментом витребування, є загальним, що не виключає встановлення спеціальними нормами законів інших правил. Так, ч. З ст. 776 ЦК надає наймачеві право у разі невиконання наймодавцем обов'язку провадити капітальний ремонт переданого в найм майна зробити капітальний ремонт, невиконання якого перешкоджає використанню речі відповідно до її призначення та умов договору, і стягнути з наймодавця вартість ремонту або зарахувати її в рахунок плати за користування річчю. Тут мається на увазі й та плата, яку наймодавець зобов'язаний буде заплатити в майбутньому.

Ст. 776 ЦК встановлює спеціальну правову конструкцію, на яку не поширюється дія ст. 60 І-603 ЦК. Викладене спеціальне правило підлягає переважному застосуванню перед положеннями, сформульованими в ст. 601-603 ЦК.

10. Було б, звичайно, доцільно чіткіше визначити межі прав державних органів на видання нормативно-правових актів, які містять норми цивільного права. Поки вони належно не визначені, ст. 19 Конституції ("органи державної влади та органи місцевого самоврядування... зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України") не може бути визнана достатньою для заперечення чинності Положення про порядок продажу на фондових біржах пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі [298], затвердженого Фондом державного майна України, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку і Антимонопольним комітетом України, оскільки Тимчасове положення про Фонд державного майна України [164] закріплює за Фондом повноваження здійснення державної політики в сфері приватизації і наділяє його правом у межах компетенції видавати нормативні документи. Таким чином, чинність має п. 6.8 Положення про порядок продажу на фондових біржах пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що належать державі, відповідно до якого

474

475