Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

с тання, знищенням предмета пожертви), позов про розірвання договору не може бути задоволений, хоч би раніше мало місце порушення умови договору про певну мету використання пожертви, оскільки розірвання договору є можливим, якщо пожертва "використовується" (а не використовувалась) не за призначенням.

9. Договір безстрокової ренти розривається на вимогуодержувача ренти в таких випадках: 1) при простроченнівиплати ренти більше, ніж на рік; 2) при порушенні платником ренти свого зобов'язання щодо забезпечення виплати ренти; 3) якщо платник ренти визнаний неплатоспроможним або виникли інші підстави, які явно свідчать пронеможливість виконання ним договору (ст. 740 ЦК).

  1. Відчужувач або третя особа, на користь якої укладенодоговір довічного утримання, вправі вимагати розірвання такого договору у разі невиконання чи неналежного виконаннянабувачем зобов'язання (тобто, будь-якого його порушення).Спеціально при цьому зазначається нате, що право відчужу-вача вимагати розірвання договору не ставиться в залежністьвід наявності вини набувача (ст. 755 ЦК).

  2. Наймодавець за договором найму житла вправі вимагати розірвання договору найму житла у випадках, якщонаймодавець припустився таких порушень: 1) невнесенняплати за житло за шість місяців, а при короткостроковомунаймі — за два місяці; 2) руйнування або псування житланаймачем або особами, за яких він відповідає; 3) використання житла не за призначенням; 4) порушення прав таінтересів сусідів (ст. 825 ЦК).

  3. Позичкодавець вправі вимагати розірвання договору, якщо користувач припустився наступних порушень: 1)користування річчю не у відповідності з її призначенням іумовами договору; 2) передання речі у користування іншійособі; 3) недбале поводження з річчю, що може привестидо її знищення або пошкодження (ст. 834 ЦК). Користувачза договором позички має право вимагати розірвання договору, якщо позичкодавець не виконує обов'язку передатиріч у користування (ст. 830 ЦК).

  4. Якщо грошова сума на банківському рахунку в банкузалишається меншою ніж мінімальний розмір залишку гро-

Стаття651

шей на рахунку, встановлений договором або банківськими правилами (даного банку), і ця сума не буде відновлена протягом встановленого місячного строку, такі дії (бездіяльність) клієнта належить кваліфікувати як порушення договору, яке дає право банку вимагати розірвання договору. Право банку вимагати розірвання договору виникає також "в інших випадках, встановлених законом або договором". Це положення п. З ч. 2 ст. 1075 ЦК не слід тлумачити як таке, шо вшсилає до ч. 2 ст. 651 ЦК, а тим більше — до п. 7 ч. 2 ст. 16 ЦК. Навпаки, встановлення ст. 1075 ЦК виду порушення, яке породжує право банку вимагати розірвання договору банківського рахунку, виключає виникнення такого права у разі інших порушень з боку клієнта на підставі загальних правил, хоч би таю порушення і підпадали під ознаку істотних, як ця ознака характеризується в ч. 2 ст. 651 ЦК.

14. Якщо договір простого товариства укладено на визначений строк або під скасувальною умовою, якою є досягнення певної мети, кожний із учасників за наявності поважної причини має право вимагати розірвання договору (в частині, що стосується цього учасника). Це правило ч. 2 ст. 1042 ЦК разом з положеннями ст. 1141 ЦК, які формулюють спеціальні правила щодо припинення договору простого товариства, виключають застосування до таких договорів ст. 651 та 652 ЦК в частині підстав, що породжують право на розірвання договору.

Спеціальні правила про розірвання цивільно-правових

договорів в судовому порядку, що не виключають

застосування ч. 2 ст. 651 ЦК

15. Низка спеціальних положень Цивільного кодексу та інших законів передбачають право сторони вимагати розірвання договору у разі порушення договору другою стороною і не виключають пред'явлення такої вимога на підставі ч. 2 ст. 651 ЦК. Вони викладаються в п. 16-21 коментаря до ст. 651 ЦК. Вимога про розірвання договору у випадках, що розглядаються, може бути пред'явлена в суді. Не виключається її пред'явлення безпосередньо до сторони договору, маючи на увазі перспективу розірвання договору за згодою сторін.

778

779