Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

щ о є підставою обтяження відповідно до закону). Реєстрація обтяження чи її відсутність не впливають на чинність правочину, на підставі якого виникло обтяження. Але відсутність реєстрації означає, що обтяження не набуло чинності у відносинах з третіми особами.

17. За датою реєстрації і обтяження рухомого майна в Держреєстрі визначається пріоритет обтяжувачів, якщо їх декілька. Обтяжувачі, які зареєстрували обтяження одного і того ж рухомого майна одночасно, мають рівні права на задоволення своїх вимог (очевидно, пропорційно розміру їх вимог). Зареєстровані обтяження мають пріоритет перед незареєстрованими обтяженнями. Обтяжувачеві з вищим пріоритетом надається переважне право на звернення стягнення на предмет обтяження..

18. Частина третя ст. 14 Закону [155] встановлює деякі особливості притримання, що виникає на підставі закону, як виду обтяження. Пріоритет права притримання, як і інших видів обтяження, визначається відповідно до моменту реєстрації. Воно не має пріоритету без реєстрації (як і інші обтяження) перед зареєстрованими обтяженнями. Однак у випадках, коли право притримання, що виникло на підставі закону, не було зареєстроване, притримання має вищий пріоритет перед незареєстрованими обтяженнями (незалежно від дня їх виникнення). Це передбачено частиною третьою ст. 14 Закону.

19. Ст. 15 Закону встановлює особливості обтяження рухомих речей, які є предметом купівлі-продажу товарів в кредит. Обтяжувач — продавець рухомих речей, які продаються з умовою про відстрочення або розстрочення платежу, набуває пріоритет з моменту реєстрації обтяження. Але пріоритет цього обтяжувача є вищим, ніж пріоритет інших обтяжень майна боржника, які встановлені на користь інших обтяжувачів, навіть якщо такі обтяження були зареєстровані раніше. Ці правила діють, якщо продавець зареєстрував обтяження протягом п'яти днів з дня продажу і в цей же строк письмово повідомив про виникнення у нього вищого пріоритету, ніж пріоритет інших обтяжувачів майна боржника (обтяжувача), на користь яких встановлено зареєстроване обтяження.

Стаття597

Викладені правила будуть мати обмежене практичне застосування, оскільки вони стосуються тільки тих випадків, коли встановлено обтяження майна боржника, право власності на яке виникне у боржника у майбутньому, або коли обтяження зберігається при заміні предмета обтяження.

20. Ст. 16 Закону визначає предмет обтяжень, що виникли внаслідок передання прав за цінними паперами. Можливе обтяження прав, що випливають із іменних цінних паперів, що випущені в документарній або електронній формі. Обтяження таких прав набувають чинності з моменту внесення відповідного запису у реєстр власників іменних цінних паперів, який ведеться уповноваженим реєстратором або зберігачем. З того ж моменту набирає чинності пріоритет відповідного обтяження.

Якщо відповідно до законодавства передання прав за цінними паперами пов'язується з переданням цінних паперів у володіння обтяжувачеві, пріоритет такого обтяження встановлюється з моменту передання відповідного цінного паперу. Виникнення пріоритету при цьому не пов'язується з реєстрацією обтяження. Пріоритет такого обтяження є вищим, ніж пріоритет інших обтяжувачів, в тому числі і тих, обтяження яких зареєстровані раніше.

Якщо права за цінними паперами не переходять внаслідок передання цих паперів, пріоритет обтяжень, що виникли внаслідок передання прав за цінними паперами, визначається з моменту реєстрації відповідних обтяжень.

21. Якщо обтяження встановлюється стосовно рухомого майна, яке стане власністю боржника в майбутньому, обтяжувач в будь-який час після вчинення правочину, на підставі якого виникає обтяження, має право зареєструвати обтяження в Державному реєстрі. Встановлено (ст. 17 Закону), що пріоритет такого обтяження виникає з моменту реєстрації. Але у відносинах із третіми особами цей пріоритет набуває чинності з моменту набуття боржником права власності на предмет обтяження. Ці правила стосуються тільки реєстрації обтяження до моменту виникнення права власності на рухоме майно у обтяжувача. У разі реєстрації обтяження після набуття боржником права власності на рухоме майно, пріоритет визначається відповідно до загальних правил.

456

457