Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 47

п рава вимоги, так і до цього. При викладенні п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК законодавець не загострював увагу на питанні про те, коли ж суб'єктивне право, що існує в зобов'язанні, набуває якості права вимоги, а послідував теоретичним положенням про те, що у зобов'язальних правовідносинах правомочність кредитора набуває форми вимоги. Так, в ч. 2 ст. 626 ЦК термін "право вимоги" прямо ототожнюється з суб'єктивним правом, що виникає на підставі договору та входить до змісту зобов'язання. Це відповідає і теорії. Так, стверджується, що в зобов'язальних правовідносинах суб'єктивне право одержало назву права вимоги, а обов'язок — боргу (Цивільне право України. Книга 1. — К.: Юрін-ком Інтер, 2002, с. 612; див. також Іоффе О.С. Зобов'язальне право. — М.: Юридична література, 1975, с. 14).

Правда, є і такі випадки, коли законодавець змушений був досить чітко визнати, що суб'єктивне право, яке входить до змісту зобов'язання, лише на певному етапі (при настанні певних юридичних фактів, перш за все — в зв'язку із спливом встановленого строку) набуває характеру вимоги (ч. 2 ст. 1281 ЦК). У ст. 1078 ЦК визначаються два види вимог — наявна вимога (грошова вимога, строк платежу за якою настав) і майбутня вимога (право грошової вимоги, яке виникне в майбутньому).

  1. Відповідно до ч. 2 ст. 760 ЦК майнові права можутьпередаватись за договором найму. Але більш розгорненихправил про передання на умовах найму цивільних прав, щовходять до змісту зобов'язань, не встановлено ні взагалі, ністосовно окремих видів таких прав. З урахуванням цьогопередання прав на умовах найму створювало б ситуаціюправової невизначеності.

  2. Насамкінець, слід враховувати, що сторони зобов'язання не позбавлені права за згодою між собою та з участютретьої особи в будь-який час домовитись про заміну кредитора в зобов'язанні, що буде тягти і заміну боржника узобов'язанні, що разом з першим зобов'язанням складаєєдині зобов'язальні правовідносини. Це неможливо лишетоді, коли є встановлена законом заборона.

  3. Законом або договором можуть встановлюватись правила (умови), відповідно до яких кредитор в зобов'язанні

Стаття 512-513

не може бути замінений. Такі правила встановлюються ст. 515, 1219 ЦК тощо. Заміні боржника може перешкоджати встановлення законом обмежень змісту спеціальної правоздатності учасників зобов'язань. Так, банк як суб'єкт цивільного права, що наділений спеціальною правоздатністю, не може відступати свої права особі, що не має права надавати кредити під проценти.

Заборона договором на заміну кредитора в зобов'язанні, що виникає на підставі цього договору, також не є перешкодою для заміни кредитора в такому зобов'язанні зі згоди боржника, оскільки перевагу при правозастосуванні слід надати згоді боржника як спеціальній юридичній дії, в порівнянні з якою встановлена договором заборона повинна кваліфікуватись як загальна. Зокрема, в силу спеціального правила ст. 1080 ЦК заборона договором відступати право грошової вимоги кредитора до боржника не є перешкодою для укладення договору про відступлення такої вимоги на користь фактора. Але таке відступлення не звільняє особу, що відступила грошову вимогу на користь фактора, від зобов'язань і відповідальності перед боржником в зв'язку з порушенням умови про заборону або обмеження відступлення права грошової вимоги.

Стаття 513 о Форма правочину щодо заміни кредитора у зобов'язанні

1. Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

2о Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом»

1. Для правильного тлумачення ст. 513 ЦК слід враховувати, що вона стосується не всіх підстав заміни кредитора в зобов'язанні, а тільки тих, що зазначені в п. 1 ч. 1 цієї статті (правочинів). Хоч виконання обов'язку боржника

154

155