Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

11 А. Г. Ярема, т-2

лава 49

н ьо законом, або на правочині, що визнаний недійсним судом. До набрання чинності рішенням суду про визнання заперечуваного правочину недійсним застава, що забезпечує основану на заперечуваному правочині вимогу, зберігає юридичну чинність. Якщо заставою забезпечується вимога, що грунтується на нікчемному правочині, вона (застава) є нікчемною, такою, що не має юридичної сили. Формулювання ч. 2 ст. 548 ЦК "недійсність основного зобов'язання (вимоги) спричиняє недійсність правочину щодо його забезпечення..." слід тлумачити як пряме встановлення законом недійсності правочину.

15. Податкова застава є інститутом публічного права. П. 1 частини першої ст. 37 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155] прямо визнає податкову заставу як вид публічних обтяжень. Відносини з приводу податкової застави регулюються ст. 8-Ю Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" [121]. П. 19.4.4 ч. 19.4 ст. 19 цього Закону внесені доповнення до ст. 13 і 15 Закону "Про заставу" [51], відповідно до яких виключається поширення на відносини з приводу податкової застави названих статей. Таким чином, визнано, що за зазначеними виключеннями і за винятком випадків, коли це суперечить Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" та суті податкової застави, на податкову заставу поширюється чинність Закону "Про заставу", що набув у такий спосіб значення комплексного нормативно-правового акта, який включає в себе норми публічного (податкового) і приватного (цивільного) права.

Запровадження податкової застави тягне цивільно-правові наслідки: 1) обмежується право платника податків розпоряджатися майном (активами), що знаходяться в податковій заставі. Відповідні договори платник податків вправі укладати лише за наявності згоди органу державної податкової служби; 2) укладення договорів застави майна (активів), що знаходиться в податковій заставі, не допускається. Платник податків зобов'язаний письмово повідомити наступним кредиторам про те, що його активи знаходяться

Стаття 572-573

в податковій заставі. У іншому випадку платник податків зобов'язаний відшкодувати збитки, що виникли на стороні наступних кредиторів у результаті невиконання ним зазначеного обов'язку. Право податкової застави не має пріоритету перед іншими обтяженнями. Відповідно до ст. 39 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", пріоритет податкової застави пов'язуєтся з її реєстрацією в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

Стаття 573. Забезпечення майбутньої вимоги

1. Заставою може бути забезпечена вимога, яка може виникнути в майбутньому.

1. В Цивільному кодексі 1963 р. стосовно кожного виду забезпечення виконання зобов'язань формулювалось окреме правило про можливість забезпечення тільки дійсної вимоги. Формулювалось воно і стосовно застави (частина друга ст. 181 ЦК 1963 p.). Положення про можливість забезпечення майбутньої вимоги було відірваним від наведеного правила про можливість забезпечення лише дійсної вимоги. Це обумовило непослідовність судової практики з цього приводу. У цьому сенсі показовою є позиція арбітражного суду, викладена на сторінках преси. Закрите акціо-нер'не товариство звернулося до науково-виробничого підприємства з позовом про примушення до виконання договору застави — передання заставленого майна заставодер-жателю. Суд відмовив у позові, посилаючись на те, що заставою забезпечувалася вимога закритого акціонерного товариства про повернення суми позики, але на день виконання судом рішення в справі вимога про повернення суми позики не мала ознаки дійсності, оскільки сума позики на рахунок заставодавця не перераховувалася (п. 2 Оглядового листа "Про практику вирішення окремих спорів, пов'язаних із забезпеченням виконання зобов'язань" [387]). Це відповідало загальній позиції Вищого арбітражного суду: "Якщо таке (забезпечуване заставою — Авт.) зобов'язання ще не виникло, право застави не виникає, незважаючи на укладення договору застави і навіть передання предмета

322

її»

323