Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

р онньому порядку на майбутнє встановити додаткові гарантії належного виконання зобов'язання іншою стороною. Зокрема зазначається на можливість встановлення таких гарантій: 1) зміна порядку оплати продукції, робіт, послуг, що зазвичай полягає в переведенні платника на попередню оплату продукції, робіт, послуг або в оплаті після перевірки їх якості.

  1. Ч. 2 ст. 236 ГК [32] прямо передбачає можливістьвстановлення договором інших видів оперативно-господарських санкцій, що відповідає загальному підходу Цивільногокодексу до таких питань.

  2. З огляду на те, що до останнього часу достатньоївизначеності щодо порядку односторонньої відмови від зобов'язання, від виконання зобов'язання тощо, односторонньої зміни зобов'язання не було, позитивно слід оцінитиправило ч. 1 ст. 237 ГК про застосування оперативно-господарських санкцій в позасудовому порядку та без попереднього пред'явлення претензії. Прямо це правило стосується тільки господарських зобов'язань. Але воно відповідає сутності відмови від зобов'язання. Тому у такий спосібвона має здійснюватись завжди. Разом з тим, слід враховувати, що численні норми цивільного права встановлюютьспещальний механізм припинення зобов'язань у разі відмовивід них (зокрема, встановлюється обов'язок завчасного попередження про односторонню відмову).

  3. Одностороння відмова сторони від зобов'язання незвільняє винну сторону від відповідальності за порушеннясвого зобов'язання. Це прямо передбачається ч. 2 ст. 615ЦК і випливає із ч. З ст. 237 ГК. При цьому дуже гостропостає проблема визначення тих збитків, які знаходяться упричинному зв'язку з порушенням, якого припустився боржник. Безумовно, відшкодуванню підлягають ті збитки, щоспричинені порушенням, якого припустився боржник. Ті жзбитки, які виникли внаслідок односторонньої відмови кредитора від зобов'язання, також підлягають відшкодуванню.Але відшкодуванню боржником підлягають збитки, які виникли внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання,тільки за умови, що така відмова мала ознаки справедливості, добросовісності і розумності.

542

Стаття615-616

17. Доцільно враховувати, що термінологія законодавця, пов'язана з наданням стороні права односторонніми діями припинити, перетворити або змінити зобов'язання або зобов'язальні правовідносини в цілому, не вичерпується поняттями "одностороння відмова від зобов'язання", "одностороння відмова від виконання зобов'язання". В подальшому, в коментарі до ст. 651 ЦК здійснюється спроба дати аналіз окремих правових конструкцій такого роду, передбачених законами, а у випадках, коли це ними допускається, — підзаконними актами.

Стаття 616. Правові наслідки порушення зобов'язання з вини кредитора

  1. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини кредитора, суд відповідно зменшує розмір збитків та неустойки, якістягуються з боржника.

  2. Суд має право зменшити розмір збитків та неустойки,які стягуються з боржника, якщо кредитор умисно або з необережності сприяв збільшенню розміру збитків, завданих порушенням зобов'язання, або не вжив заходів щодо їх зменшення.

  1. Новий Цивільний кодекс, на відміну від раніше чинного, не встановлює окремих правил щодо вини кредитора,з одного боку, та змішаної вини (коли порушення зобов'язання стало наслідком дій чи бездіяльності обох учасниківзобов'язання), — з іншого. Відсутність спеціальних положень щодо вини кредитора, за наявності якої боржникзвільняється від відповідальності, не виключає звільненняборжника від відповідальності у випадках, коли невиконання чи неналежне виконання зобов'язання причинно пов'язане з виною кредитора. Правовою підставою звільнення боржника від відповідальності в такому випадку є абзацдругий ч. 1 ст. 614 ЦК ("особа є невинуватою, якщо вонадоведе, що вжила всіх належних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання").

  2. За наявності підстави для відповідальності боржника(ст. 614, 617 ЦК) і за умови, що порушення зобов'язаннязнаходиться у причинному зв'язку з винними діями (чи

543