Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 53

я кий час з додержанням порядку, встановленого ст. 763 ЦК або договором.

  1. Наймач за договором прокату вправі в будь-який час"відмовитись від договору прокату і повернути річ наймо-давиеві..." (ч. 1 ст. 790 І1К).

  2. Користувач за договором позички має право повернути річ, передану йому в користування, в будь-який часдо спливу строку договору (ч. 1 ст. 834 ЦК), Поверненняречі при цьому, як і в попередньому випадку, слід кваліфікувати як односторонній правочин на розірвання договору, здійснений конклюдентними діями (ч. 2 ст. 205 ЦК).Можливість вчинення правочину в такий спосіб прямо передбачена ч. 1 ст. 834 ЦК.. Якщо річ, що була переданапозичкодавцеві за договором позички, потребує особливогодогляду або зберігання, розірвання договору шляхом зазначених конклюдентних дій не допускається. В такому випадку користувач може розірвати договір шляхом повідомлення про відмову від договору в формі, що відповідаєвимогам ст. 205-208 і ст. 654 ЦК.

  3. Наймачеві житла надається право за згодою іншихосіб, які постійно проживають разом з ним, у будь-якийчас відмовитись від договору найму, попередивши про ценаймодавця за три місяці (ч. 1 ст. 825 ЦК).

  4. Замовник за договором підряду на свій розсуд вправів будь-який час до закінчення роботи відмовитись від договору підряду, відшкодувавши підрядникові збитки, завдані розірванням договору (ч. 4 ст. 849 ЦК). Подібне положення сформульоване також стосовно договору побутовогопідряду (ч. 2 ст.,867 ЦК). При цьому ніяких обмежень настягнення збитків не встановлюється. Тому відшкодуванню підлягають всі збитки, передбачені ст. 22 ЦК, в томучислі і не отриманий підрядником дохід, який він мав отримати при виконанні договору повністю (за умови, якщобули відсутніми альтернативні роботи, що могли дати дохщ).

  5. Сторони договору транспортного експедируваннявправі на свій розсуд відмовитись від договору транспортного експедирування в будь-який час. Відмова здійснюється шляхом попередження другої сторони. В попередженнівизначається "розумний строк", зі спливом якого після по-

790

Стаття651

передження договір вважається розірваним (припиненим). Таке випливає із ст. 935 ЦК.

  1. Із ст. 953 ЦК випливає право поклажедавця в будь-який час пред'явити вимогу про повернення речі, яка передана на зберігання, хоч би передбачений договором зберігання строк і не закінчився. Пред'явлення такої вимогислід кваліфікувати як вчинення правочину на достроковерозірвання договору шляхом здійснення конклюдентних дій(ч. 2 ст. 205 ЦК).

  2. Ч. 1, 2 ст. 1008 ЦК надають сторонам договору доручення право в будь-який час розірвати договір в односторонньому порядку. Умови договорів доручення про відмову сторін від цього права визнаються ч. 2 ст. 1008 ЦКнікчемними. Встановлено також механізм розірвання договору доручення шляхом відмови від нього однієї із сторін.Сторона направляє іншій стороні повідомлення про відмову від договору, в якому визначає строк, зі спливом якогодія договору буде припинена. Цей строк не може бути меншим, ніж один місяць. Зі спливом цього строку договірвважається припиненим (розірваним). Відмова від договору доручення юридичної особи, яка є комерційним представником, в зв'язку з прийняттям рішення та початкомпроцедури ліквідації, здійснюється без попереднього повідомлення.

  3. Комітент має право розірвати договір комісії шляхом відмови від нього на свій розсуд в будь-який час. Комісіонер має таке право, якщо строк дії договору не встановлений. Кожна із сторін повинна заявити про відмову від договору, визначивши строк, зі спливом якого припиняєтьсядоговір. Цей строк не може бути меншим, ніж один місяць.Якщо в повідомленні про відмову від договору строк припинення договору не визначений, договір припиняєтьсячерез один місяць після отримання стороною повідомленняпро відмову від іншої сторони. Таке випливає із ст. 1025,1026 ЦК.

  4. Установник управління має право розірвати договіруправління майном шляхом відмови від нього за наявностіпричини (п. 7 ч. 1 ст. 1044 ЦК). Але про характер цієїпричини в законі не говориться нічого. Звідси треба зроби-

791